ICT & Informatievoorziening

SSI Schäfer schudt Logistica bezoekers wakker

Een energievolle en inspirerende wake-up call sessie. Dat beloofde SSI Schäfer de beursganger vooraf. De material handling specialist lost die belofte in. De wereld verandert snel, verander mee was de boodschap.

Hoe kan je jezelf als material handling specialist als vooruitstrevende partij op de kaart zetten? Door een goed verhaal te bieden over de snel veranderende (logistieke) wereld. Exact dat is de aanpak van SSI Schäfer tijdens Logistica 2017. En met succes. Afgaand op het aantal bezoekers op dag een in theater 6 was het zeker een goed verhaal. De mensen stonden bijna buiten. Er was simpelweg te weinig stoelen en ruimte om alle toehoorders een plek te bieden.

Innoveren is het motto
Aan inspiratie en stof tot nadenken was geen gebrek. “Veranderingen gaan zo snel dat je niet meer kunt plannen. Beter is te experimenteren om te ontdekken wat het nieuwe is, hielden de twee sprekers van Trendwatchersbureau Fountainheads de toehoorders voor. “Als je blijft doen wat je altijd deed, sta je binnenkort buitenspel.”

Kunstmatige intelligentie
Welke veranderingen op ons afkomen? Augmented reality, 3D-printing, kunstmatige intelligentie, blockchain en robots. Als voorbeeld werd een video getoond van robots 1,5 jaar terug. Ze konden amper lopen en vielen om. Achttien maanden later springen ze of maken ze een salto. “Het gaat snel.” Dat geldt ook voor kunstmatige intelligentie en big data. De politie gebruikt deze techniek al om criminaliteit in de kiem te smoren. De kansen voor de logistiek zijn ook groot. “Adapt or die”, aldus Fountainheads.

Picnic
De beste manier om goed voorbereid te zijn, is door een schoon blad te nemen in plaats van vanuit het verleden naar het heden te kijken: “Picnic is een goed voorbeeld. Zij hebben een online supermarkt gestart. Maar ze nemen nu ook al grondstoffen (afval) mee en brengt boeken rond.” Picnic haalt biebboeken thuis op in Houten. Mogelijk wordt de service later dit jaar in meer steden aangeboden. “Als ik DHL of UPS was zou ik flink nerveus worden.” Picnic wordt meer en meer een logistieke dienstverlener.

Blockchain
Een andere grote ‘game changer’ is en wordt blockchain. In de logistiek zijn er al diverse initiatieven gelanceerd. De sector heeft blockchain al omarmd. TU Delft, ABN-AMRO, SCF-Community, Havenbedrijf Rotterdam, Royal FloraHolland, Smartport en nog tien andere partners gaan in een grootschalig TKI Dinalog project aan de slag met Blockchain-technologie in de logistieke sector. De haven van Rotterdam is Blocklab gestart. “Blockchain gaat flink meer impact hebben dan internet de afgelopen twintig jaar.”

Bron: logistiek.nl

Geef de eerste reactie