Subsidie ​​voor onderzoek naar veerkrachtstrategieën voor farmaceutische toeleveringsketens

Farmaceutische toeleveringsketens zijn kwetsbaar voor verstoringen. Het onderzoeksproject Resilience Enhancement Strategies for Pharmaceuticals: Optimising Differentiation (RESPOND), mede gefinancierd door TKI Dinalog, heeft tot doel beleid op maat te ontwikkelen met praktische implementatie om de veerkracht van geneesmiddelen te vergroten.

De kwetsbaarheid van farmaceutische toeleveringsketens voor verstoringen geldt vooral voor Nederland, waar 5 van de 13 miljoen medicijngebruikers in 2023 te maken kregen met medicijntekorten. Dit wordt grotendeels toegeschreven aan prijsgerichte regelgeving en inkooppraktijken die de marges van fabrikanten onder druk zetten, wat leidt tot het verlaten van de markt en onvoldoende investeringen in de veerkracht van de toeleveringsketens.

Win-win-win resultaten
Om dit aan te pakken voert de Nederlandse overheid twee belangrijke interventies uit: het verplicht stellen van minimumvoorraden (het creëren van een “ijzeren voorraad”) en het herzien van het beleid voor maximumprijzen. Deze maatregelen zijn gericht op het vergroten van de veerkracht van het aanbod en de verdiencapaciteit van spelers in de toeleveringsketen (om te voorkomen dat ze de markt verlaten), maar kunnen de houdbaarheidskosten en prijzen sterk verhogen, waardoor medicijnen minder betaalbaar worden.

De sleutel tot het verbeteren van de veerkracht van het aanbod en de verdiencapaciteit van de spelers in de toeleveringsketen zonder de betaalbaarheid sterk te verminderen, ligt in het op maat maken van dit beleid. Verschillende medicijnen variëren in prijs, marge, inkomsten, verstoringsrisico en leveranciersalternatieven, waardoor een standaardbeleid niet effectief is. Beleid op maat – met verschillende minimale voorraadniveaus en verschillende benaderingen voor het bepalen van maximumprijzen voor verschillende categorieën geneesmiddelen – heeft zelfs het potentieel om win-win-winresultaten te creëren: betere veerkracht van de levering, verbeterde betaalbaarheid (door kosten van tekorten te besparen en onnodige voorraden te vermijden) en minder marktuittredingen (door de houdbaarheidskosten te verlagen en het winstpotentieel te verhogen voor geneesmiddelen waarvoor dit risico hoog is).

De effectiviteit van beleid op maat maximaliseren
Het project is gericht op het ontwikkelen van gedifferentieerd beleid voor maximumprijzen en minimumvoorraden dat eenvoudig genoeg is voor praktische implementatie. Het onderzoeksteam zal een stapsgewijze aanpak volgen, te beginnen met interviews met belanghebbenden om inzicht te krijgen in de haalbaarheid, kosten en voordelen van verschillende niveaus van beleid op maat.

De onderzoekers zullen deze inzichten en het beleidseffectmodel gebruiken om het probleem van het optimaliseren van beleid op maat op te lossen. Het doel is om de effectiviteit van het beleid op maat te maximaliseren en tegelijkertijd de complexiteit van het beleid te beperken. Tot slot zal het team beleid op maat evalueren in termen van veerkracht, betaalbaarheid en verdiencapaciteit van het aanbod en een Excel-gebaseerde plug-and-play tool ontwikkelen die belanghebbenden kunnen gebruiken om gedifferentieerd beleid te evalueren.

Klik hier om het volledige artikel te lezen.

Geef de eerste reactie