Cross Chain Collaboration Center (4C)

TKI Dinalog en SmartPort verlengen samenwerking

SmartPort, het kennisplatform van Rotterdam, organiseerde gisteren voor de derde keer de SmartPort Summit. Tijdens dit jaarlijkse event wordt gerealiseerde impact gedeeld. De inmiddels ontwikkelde kennis uit ruim 45 afgeronde onderzoeken biedt hiervoor benodigde inhoud.

Naast TNO en Deltares is MARIN de derde TO2-instelling die aansluit bij SmartPort als strategische partner. SmartPort ziet de kennis en kunde van MARIN als een welkome aanvulling bij vormen van wetenschappelijke onderbouwing van toekomstvraagstukken in de Rotterdamse haven. Bas Buchner, algemeen directeur MARIN: “We zijn enthousiast over deze nieuwe samenwerking binnen SmartPort. We verwachten dat wij met onze expertise effectief kunnen bijdragen aan de uitdagingen van de Rotterdamse haven. Denk bijvoorbeeld aan autonoom varende schepen en de interactie met de verkeerbegeleiding; varen door slib, waardoor er minder gebaggerd hoeft te worden, of de reductie van emissies door de scheepvaart. Onderwerpen die goed aansluiten bij de MARIN-missie: bijdragen aan een schoon, veilig en duurzaam gebruik van havens, vaarwegen en de zee.”

Bekijk hier de aftermovie. 

Met genodigden uit het Rotterdamse havenbedrijfsleven, wetenschap, lokale en -nationale overheid opende de SmartPort Summit op ludieke wijze. Wilko Terwijn presenteerde met een humoristische knipoog de werking van SmartPort. De ondertekening van het principe akkoord met TKI Dinalog door Robert van der Waal (voorzitter TKI Dinalog) en SmartPort voorzitter Frits Eulderink (COO Vopak) is een bevestiging van de toegevoegde waarde van dit kennisplatform. Met de animatiefilm van de impactverhalen over Elektrificatie, Truck Platooning en Kade van de Toekomst wordt onderstreept dat door het aanjagen van coalities en wetenschappelijk onderzoek, innovaties worden versneld. De aanpak van SmartPort werd direct in praktijk gebracht tijdens het interactieve gedeelte van de Summit. In kleine groepen gingen deelnemers aan de slag met ideeën voor de toekomst voor hun eigen bedrijf of organisatie, met als doel te verkennen welke impact bedrijven kunnen hebben in 2030 en later.

De Summit werd afgesloten met een hart onder de riem door Chief Failure Officer, Paul Iske, van het instituut voor Briljante Mislukkingen. Hij bevestigde dat juist door ruimte te geven aan fouten, succes in de toekomst wordt gegarandeerd. Met de transitie van de Haven als opgave en in het algemeen streven naar perfectie is dit een ware en welkome boodschap.

Met nieuwe partner MARIN en bestaande partners Havenbedrijf Rotterdam, Deltalinqs, Gemeente Rotterdam, Erasmus Universiteit, TU Delft, TNO en Deltares, de netwerksubsidie van de Provincie Zuid Holland en de TKI-samenwerking met TKI Dinalog is SmartPort verzekerd van de juiste ‘vruchtbare’ omgeving voor het verder aanjagen van innovaties op Smart Logistics, Smart Energy & Industry en Future Proof Port Infrastructure.

Bron: SmartPort

Geef de eerste reactie