Transportbedrijf Overbeek BV klaar voor de toekomst dankzij MIT-Innovatiemakelaar

Transport en logistiek zijn ontzettend belangrijk voor onze economie, maar hoe zorgen we ervoor dat de sector slimmer, flexibeler, groener en veiliger wordt? Het antwoord is simpel: door te blijven innoveren. Een MIT-Innovatiemakelaar helpt je daarbij. Transportbedrijf Overbeek BV schakelde er één in en is van plan om dat vaker te doen. Eén van de belangrijkste logistieke knooppunten van ons land vind je in de Rotterdamse haven. Duizenden mensen werken hier dagelijks aan een vlotte afhandeling van de scheepvaart. Hun doel? De meest veilige, efficiënte en duurzame haven ter wereld creëren. Een bedrijf dat zich al tientallen jaren inzet voor het transport, op- en overslag en handel van zeecontainers is Overbeek BV. Met vijftig medewerkers en veertig vrachtwagens is het Rotterdamse transportbedrijf inmiddels actief in heel West-Europa.


Behoefte aan digitalisering

Technologische ontwikkelingen en klimaatverandering hebben veel impact op organisaties als Overbeek BV. Om mee te kunnen gaan met die veranderingen, moeten zij hun manier van werken voortdurend bijsturen. Innoveren. Vanuit de behoefte aan digitalisering en datakoppeling in hun containertransport schakelde Kees Overbeek, managing director van Overbeek BV, daarom een MIT-Innovatiemakelaar in. “Binnen het containertransport is alles erop gericht om zoveel containers te bundelen binnen een rit, want alleen zo kan er ondanks de lage marges voor individuele opdrachten toch een gezonde winst worden behaald. Wij hadden behoefte aan advies over het koppelen en delen van data waardoor het aantal transportbewegingen omlaag kan. Zo kunnen we niet alleen efficiënter, maar ook duurzamer werken.”

MIT-Innovatiemakelaar
De MIT-Innovatiemakelaar ging in samenwerking met Overbeek BV aan de slag en kwam binnen enkele maanden met een advies, passend bij de doelstellingen van het bedrijf. Kees is dan ook erg te spreken over de regeling voor mkb-ondernemers: “Je kan zelf een probleem aandragen dat speelt binnen jouw organisatie en de innovatiemakelaar komt vervolgens met een passend advies dat gericht is op de praktijk. Je kan er dus direct mee aan de slag.” Het aanvragen van de regeling werkt volgens Kees ook heel eenvoudig. “Je weet snel of jouw aanvraag is goedgekeurd, of niet.”

Aan de slag met Artificial Intelligence
Met het advies kunnen Kees en zijn collega’s enorme stappen op het gebied van datadeling, maar ondertussen denkt hij er al over na om opnieuw een innovatiemakelaar in te schakelen. “We leven in een unieke tijd waarin technologische ontwikkelingen elkaar razendsnel opvolgen. Bovendien hebben wij als transportsector een belangrijke rol als het gaat om het terugdringen van CO2-uitstoot. Dat brengt dusdanig veel uitdagingen met zich mee, dat advies en begeleiding altijd welkom is.” Een volgende innovatievraag heeft hij dan ook al in gedachte. “We hebben zoveel waardevolle informatie in onze organisatie en daar komen dagelijks honderden mailtjes bij. Daarom zou ik me graag verdiepen in Artificial Intelligence. Met deze technologie kunnen we onze bedrijfsprocessen optimaliseren en de hele logistieke sector naar een hoger niveau tillen. De techniek is er. Het is aan ons om er ook gebruik van te maken!”

Geef de eerste reactie