Datagedreven Logistiek

UT-onderzoekers maken transportketens betrouwbaarder met ‘digital twin’

Wetenschappers van de Universiteit Twente starten deze week een onderzoek naar veerkrachtige en klimaatbestendige transportketens. Hiermee willen ze deze zogenoemde corridors beter bestand maken tegen verstoringen door extreem weer zoals droogte met lage waterstanden en stremmingen van rivieren en kanalen tot gevolg. Geavanceerde computermodellen – ook wel een digital twin genoemd – leiden hierbij de acties van betrokken partijen, zoals transportbedrijven en industrie, in goede banen. De onderzoekers van het Department of Industrial Engineering and Business Information Systems (faculteit BMS) slaan de handen ineen met de Port of Twente, een samenwerkingsverband van ruim 80 ondernemingen, kennisinstellingen en overheden in de regio.

In de digital twin zitten vrijwel alle aspecten van een transportketen, zoals de vervoersbedrijven met het aantal vrachtwagens en schepen dat ze hebben, en hun capaciteit. Maar ook de grootte van de opslag, de wegen, waterwegen, knooppunten, sluizen met de capaciteit bij een bepaalde waterstand. De wetenschappers voeden het model met actuele data over het weer, waterstanden, verkeer, vraag en aanbod van bepaalde producten en grondstoffen. Ook gebruiken ze historische gegevens en zoeken hierin naar patronen.

Het model laat zien hoe goederen door de keten stromen, geeft mogelijke knelpunten weer en doet voorspellingen. Met de bedrijven onderzoeken de wetenschappers welke maatregelen succesvol zijn, zoals het regelen van extra vervoerscapaciteit of voorraad. Het model moet uiteindelijk zélf onderdeel van de transportketen worden: een centraal component van de besluitvorming.

Klik hier voor meer informatie over het project.

Geef de eerste reactie