In het TKI Dinalog project ‘Fundaments for a Construction Logistics Control Tower (CLCT)’ is door een breed consortium van bedrijven, gemeenten en kennisinstellingen onderzoek gedaan naar de wijze waarop een bouwlogistieke control tower (CLCT) ketenregie op transportstromen in de bouw kan ondersteunen en daarmee bijdragen aan een verbeterde samenwerking in de logistieke keten van de bouw. De resultaten uit dit onderzoek zijn nu beschikbaar en werden onlangs tijdens het TKI Dinalog en Topsector Logistiek Event ‘Van Inspiratie naar Impact – Mobiele Werktuigen en Bouwlogistiek’ gepresenteerd.
Eerder onderzoek heeft uitgewezen dat duurzame bouwlogistieke oplossingen beschikbaar en succesvol zijn, maar dat grootschalige toepassing daarvan uitblijft. Gebrekkige integrale ketenregie over de logistieke stromen, een lage digitaliseringsgraad en het gebrek aan tools en instrumenten voor ketenafstemming spelen daarin een belangrijke rol (TNO, 2018). Terwijl de mogelijkheden om een afname van transportbewegingen te realiseren, en daarmee verkeershinder, lokale en globale emissies en geluidsoverlast te verminderen, juist worden vergroot bij het toepassen van ketenregie over alle bouwstromen in een stadsgebied.
In het TKI Dinalog project ‘Fundaments for a Construction Logistics Control Tower (CLCT)’ is door een breed consortium van bedrijven, gemeenten en kennisinstellingen onderzoek gedaan naar de wijze waarop een bouwlogistieke control tower (CLCT) ketenregie op transportstromen in de bouw kan ondersteunen en daarmee bijdragen aan een verbeterde samenwerking in de logistieke keten van de bouw. Hierbij is onderzocht wat de functionele vereisten voor CLCT’s zijn van alle betrokken belanghebbenden, maar is er ook gekeken naar de beschikbare gegevensbronnen, state-of-the-art technologieën en standaarden als basis voor een conceptueel en functioneel ontwerp voor CLCT’s.
Dit heeft geleid tot nieuwe, waardevolle inzichten in verschillende vormen van ketenregie in de bouw, maar ook in een generiek functioneel ontwerp voor een strategische CLCT en een operationele CLCT voor transportplanning. Daarnaast biedt het een uitwerking en concretisering van toekomstige vervolgstappen (roadmap) om tot implementatie en opschaling van de toepassing van CLCT’s te komen.
Het praktijkgericht onderzoek is uitgevoerd op basis van twee praktijkcases in Amsterdam (Bruggen en Kademuren in het Wallengebied van Amsterdam) en Rotterdam (Living Lab stadsgebied Katendrecht).
De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in verschillende papers en rapporten, waaronder https://lnkd.in/eixwpQr2 en https://lnkd.in/eRFg_JBa.
Ga voor meer informatie over dit onderzoeksproject naar: Fundaments of a Construction Logistics Control Tower (CLCT) 2023 – TKI Dinalog
Dit onderzoek is mede mogelijk gemaakt door TKI Dinalog en de Topsector Logistiek en gefinancierd door het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK).