Van ketenfinanciering wordt de hele keten beter
Auteur: Cor Dol
Bron: Elsevier
Supply Chain Finance of ketenfinanciering biedt nieuwe kansen.
Supply Chain Finance of op z’n Nederlands ketenfinanciering begint langzaam maar zeker voet aan de grond te krijgen. Maar wat is het en hoe werkt het? Michiel Steeman is lector Supply Chain Finance aan de Hogeschool Windesheim en is de aangewezen persoon om deze vragen te beantwoorden.
Laat alle 2 reacties zien
Deze manier van financieren heeft ongetwijfeld een aantal voordelen, maar is het niet eigenlijk een doekje voor het bloeden dat maskeert dat de opdrachtgever te laat betaalt?
Beste heer Wolters,
De betaaltermijnen die worden gehanteerd zijn bij grote bedrijven vaak lang. Supply Chain Finance (SCF) gaat echter niet alleen om de betaaltermijn. Een groot voordeel voor de leverancier is dat deze factuurstatusinformatie ontvangt en zo een geode cash-flow planning kan maken. Mocht een factuur niet zijn ontvangen of een dispuut hebben dan zal de leverancier dit binnen de goedkeurringstermijn al vernemen in plaats van pas na 90 dagen. De onderzoeken vanuit de Topsector richten zich op de innovatie binnen het SCF domein. Hier behoren ook werkkapitaal reducerende oplossing voor de gehele keten bij. Daarnaast doen we onderzoek om zoveel mogelijk partijen in de keten een passende financieringsoplossing te kunnen bieden.
De betaaltermijnen kunnen wij niet reduceren maar we kunnen het MKB wel toegang verlenen tot een stabielere en goedkopere vorm van krediet welke de ketenstabiliteit ten goede komt. Mocht u verdere vragen of opmerkingen hebben dan bespreek ik deze graag met u.
met vriendelijke groet,
Martijn Siebrand