Vernieuwend Nederlands transportmodel krijgt podium in Verenigde Staten

De grootste uitdagingen in transport komen voor het voetlicht tijdens de TRB Annual Meeting in Washington. TRB Annual Meeting is ‘s werelds grootste transport gerelateerde onderzoeksconferentie. In januari 2021 werden vierhonderd workshops en sessies digitaal aangeboden aan negentien duizend deelnemers. Onderzoekers van Fontys Hogescholen en Hogeschool Rotterdam presenteerden hun Synchromodal Maturity Model 3.0. Het model realiseert slimmer, duurzamer en efficiënter transport van containers.

Synchromodaal transport is misschien wel de toekomst van containertransport. Door middel van dynamische planning over weg, water en spoor vindt het containertransport op een slimmere, duurzamere en efficiëntere manier plaats. Synchromodaal transport resulteert in minder CO2-uitstoot, betrouwbaardere leveringen en betere benutting van weg, water en spoor.

Synchromodal Maturity Model 3.0
Fontys Venlo heeft samen met Hogeschool Rotterdam het Synchromodal Maturity Model 3.0 ontwikkeld om bedrijven bewust te maken van de verschillende aspecten van het organiseren van synchromodaal transport en om hen op weg te helpen via een stappenplan. Het model is een volwassenheidsscan, een eerste advies en een benchmark. Inmiddels is de tool al toegepast bij tientallen transporteurs in Nederland en België. Hogeschool PXL Hasselt en Hogeschool van Arnhem en Nijmegen hebben hieraan meegewerkt.

Internationale erkenning voor Nederlands onderzoek
Het Synchromodal Maturity Model won tijdens TRB Annual Meeting 2019 al de Private Sector Applicability Award. De projectpartners presenteerden op 28 januari 2021 de nieuwe versie van het model. Onderzoekers Guy Somers en Kristel Alons-Hoen van Fontys Venlo en Lector Ron van Duin van Hogeschool Rotterdam lieten zien wat het model heeft betekend voor zowel theorie als praktijk. Reacties waren erg positief en de potentie om dit model door te ontwikkelen en in te zetten in het werkveld is enorm.

Synchromodal Europe
Na introductie van het model in Amerika kan het ook in Europa op grotere schaal worden toegepast. Er wordt op dit moment gewerkt aan een Europees projectplan met 12 (inter)nationale partners onder de werknaam Synchromodal Europe. We willen toepassing van het model uitbreiden met partneruniversiteiten en bedrijven in Europa. Onderwijs-, onderzoek- en werkveldinnovatie staan hierin centraal.

 

KennisDC Logistiek
De huidige en toekomstige samenwerkingen tussen partners van het Synchromodal Maturity Model is ontstaan uit het CoE (Centre of Expertise) KennisDC Logistiek. Dit landelijke netwerk is een samenwerking tussen 7 Hogescholen (logistiek onderwijs en onderzoek) in nauwe samenwerking met het werkveld. Het landelijk lerend netwerk zorgt voor oplossingen op basis van logistieke kennis. Deze worden toegepast in het werkveld en het onderwijs.

Voor meer informatie: Ondernemend Venlo

Geef de eerste reactie