Vooraankondiging regeling Digitale productpaspoorten

Om de transitie naar een circulaire economie te sturen zijn er recent Europese en nationale afspraken gemaakt, zoals over productpaspoorten. De komende jaren moeten bedrijven en overige organisaties voor diverse productgroepen digitale productpaspoorten opstellen. Hogescholen kunnen met praktijkgericht onderzoek helpen bij de toepassing van deze paspoorten. Regieorgaan SIA opent, in samenwerking met Topsector ICT, hiertoe begin december de financieringsregeling Digitale productpaspoorten.

Transitie naar circulaire economie

In een productpaspoort worden de samenstelling en technische gegevens van producten van A tot Z digitaal vastgelegd. Ze verschaffen daarmee informatie over alle gebruikte grondstoffen, processen en componenten van een product, waarmee het veel makkelijker wordt om het product te hergebruiken of de materialen zo goed mogelijk te recyclen.

Productpaspoorten worden daarmee als essentieel gezien om de transitie naar een circulaire economie te realiseren en te versnellen. Maar wat is daarvoor allemaal nodig, hoe pak je dat aan en welke kennis en ervaring is er al? Hogescholen kunnen hier met hun praktijkgericht onderzoek een grote rol spelen.

Slim inspelen op veranderingen

Regieorgaan SIA voert deze financieringsregeling uit, samen met partner en medefinancier Topsector ICT. De regeling is onderdeel van de programmering van de KIA Digitalisering en sluit ook aan bij de KIA Circulaire Economie.

Frits Grotenhuis, directeur van de Topsector ICT: “Digitalisering verandert onze manier van leven, wonen en werken. Nieuwe kennis is nodig om te kunnen innoveren en slim in te kunnen spelen op de veranderingen die eraan komen. Dat brengt kansen en uitdagingen met zich mee. Digitale productpaspoorten zijn een belangrijke ontwikkeling voor bedrijven en andere organisaties om aan wetgeving rondom duurzaamheid en circulariteit te kunnen voldoen. Met deze call voor praktijkgericht onderzoek, die we samen met SIA inrichten, zetten we een belangrijke stap.”

Opening en budget

Naar verwachting wordt de financieringsregeling eerste helft van december geopend. De aan te vragen subsidie bedraagt maximaal € 385.000 per project. In totaal is er € 2,7 miljoen beschikbaar. Regieorgaan SIA organiseert in december en februari 2025 informatiebijeenkomsten over de regeling.

Geef de eerste reactie