Douane en trade compliance

World Customs Organization Technology & Innovation

De 5de editie van het jaarlijkse World Customs Organisation (WCO) Technology & Innovation (TI) Forum was een feit afgelopen 26 t/m 29 oktober. Dit jaar was het de eer aan Nederland – en daarbij in het WTC van Rotterdam specifiek – om dit evenement te verzorgen. Op het congres waren bijna 700 deelnemers van internationale douane, politie, overheidsinstellingen en de private sector. Betreffende de private sector – 107 bedrijven waren aanwezig op het congres, waarvan meer dan 70 bedrijven in de Exhibition Hall met een stand vertegenwoordigd waren om hun producten en diensten ten toon te stellen. Tot slot waren er in totaal 80 nationaliteiten aanwezig op het Forum, een feit dat het internationale karakter van deze week onderstreept.

 

TNO was hierbij vanzelfsprekend ook present, om de het innovatieve karakter van Nederland op het gebied van douane, cybercrime, web security en een breed scala aan andere onderwerpen te vertegenwoordigen. Hiervoor was TNO – mede ook namens TKI-Dinalog – vertegenwoordigd op het congres met een grote stand.

Sessies

Wat betreft de activiteiten welke TNO verzorgde; allereerst was er een break-out sessie over het CORE project. Deze break-out sessie werd verzorgd door Gerwin Zomer (Programma-Ontwikkelaar Douane Dinalog), wie het had over CORE: een omvangrijk internationaal project met meer dan 70 partners dat zicht richt op het verbeteren van efficiëntie, snelheid en betrouwbaarheid van handel en logistiek. Verder richt CORE zich op het versterken van de effectiviteit van toezicht op global trade, het bewaken van veiligheid in de keten en andere maatschappelijke uitdagingen op het gebied van global trade en logistiek.

Gedurende de dinsdag, woensdag en donderdag tussen de plenaire programmaonderdelen door interactieve sessies over ‘the Dark Web’: een collectie van duizenden criminaliteit gerelateerde internetsites, die vaak gebruik maken van anonieme tools zoals Tor of I2P om IP adressen verborgen te houden. Deze sessie werden gefaciliteerd door een van TNO’s experts op dit gebied: Mark van Staalduinen.

Ten slotte was er de Chain Game op woensdagmiddag, waarbij mensen vanuit verschillende hoeken van het overheids- en bedrijfsleven deelnamen om te ervaren hoe internationale handelsketens robuuster, betrouwbaarder en efficiënter kunnen worden. Deze training tool – welke gespeeld wordt met tablets en een levensgrote touchtable – werkt vanuit het idee dat globale handel van een ‘transactie-gebaseerde’ mindset naar een ‘keten-georiënteerde’ mindset zou moeten gaan, en wat de implicaties hiervan zijn. Dit spel werd gespeeld met een vijftal mensen die voor de volledige tijd – bijna 2 uur – de tijd namen mee te spelen. Het spel trok veel bekijks; het werd bekeken op de twee grote schermen die aanwezig waren door tientallen bezoekers van het WCO congres.

Kortom: het WCO TI Forum in Rotterdam van 26 tot 29 oktober was inspirerend en een slaand succes, waarbij er veel uitwisseling heeft plaatsgevonden tussen overheid en privaat, nationaal en internationaal, kennis en ervaring.

 

 

 

Geef de eerste reactie