Decentralized distribution: disrupting change in the logistics sector

Tijdens de COVID-19-pandemie is de omvang van de e-commercemarkt bijna verdrievoudigd. Door de enorme toename van e-commerce kreeg het logistieke netwerk ineens veel meer pakketten te verwerken dan vroeger. Deze toename heeft geleid tot een verstopt netwerk dat niet kan voldoen aan de huidige marktvraag. Om de duurzame groei en (toekomstige) vraag bij te kunnen houden, is een radicale verandering in het logistieke netwerk nodig.
Een kansrijke optie is het decentraal logistiek netwerk concept. De voorraad van goederen dicht bij de klant brengen en losse artikelen verwerken in plaats van meerdere niveaus van sorteercentra die pakketten verwerken (met 50% lucht). De decentrale distributiecentra zijn lokaal, dicht bij de consument, waardoor het gebruik van veel nieuwe en innovatieve (emissievrije) vervoersmogelijkheden voor last-mile leveringen mogelijk is, zoals elektrische/waterstofvoertuigen of bezorgfietsen (reductie in geluid, trillingen, fijnstof materie en andere emissies). Dit resulteert in de volgende voordelen:
- Items leggen kortere afstanden af tussen (retour)afzender en klant,
- Pakketten worden later gepickt, waardoor er minder lucht wordt vervoerd (micro-fulfilment),
- De vulgraad wordt verhoogd,
- De uitstoot van CO2 en NOx wordt verlaagd,
- De gebruikte manieren van (emissievrij) vervoer worden afgestemd op hun route,
- De verwerkingssnelheid in het netwerk wordt vergroot,
- Het gebruik van karton zal afnemen,
- De verkeershinder zal afnemen en
- De algehele kwaliteit van het logistieke netwerk zal verbeteren.
Deze doelstellingen passen bij meerdere thema's die genoemd worden in de Actieagenda 2020-2023 en in het Uitvoeringsprogramma 2021-2023 van de Topsector Logistiek. Het onderzoek draagt zowel bij aan drie thema's als aan meerdere kruisende thema's en toepassingsgebieden benoemd door Topsector Logistiek.
De verwachting is dat een radicale verandering naar een decentraal logistiek netwerk op termijn kan leiden tot een reductie van meer dan 1,5 miljoen ton CO2 en een reductie van bijna 0,5 miljoen ton NOx. Met een snelle implementatie van het decentrale logistieke netwerk worden de doelstellingen van de Topsector Logistiek gehaald. Om een snelle implementatie mogelijk te maken, is meer inzicht nodig in het ontwerp van het systeem en mogelijke manieren om deze disruptieve transitie te ondersteunen.