ECOLOGIC (Emission Control and Logistics Optimization for Green Infrastructure Construction)

Projectleider

R.H. Bemthuis

Programma manager

Niels Sneek (sneek@dinalog.nl)

De bouwsector is sterk afhankelijk van logistiek, maar verstoringen zoals het weer, verkeersopstoppingen, storingen en ziektes maken planning en uitvoering uitdagend. Zelfs kleine verstoringen kunnen leiden tot vertragingen, kostenoverschrijdingen, projectannuleringen en een toename van de emissies. Daarnaast is het door de complexiteit van de sector en de diversiteit aan data met onbetrouwbare gegevens (zoals emissiegegevens) bijna onmogelijk om een effectief te managen op emissiereductie.

De Universiteit Twente werkt in dit project samen met industriepartners aan de ontwikkeling van een dynamisch systeem dat efficiënt een grote hoeveelheid aan onbetrouwbare gegevensbronnen met elkaar kan verbinden en verstoringen in het proces kan anticiperen en vervolgens de uitvoering – in real-time – aanpassen om tot een betere efficiëntie en lagere uitstoot te komen.

Dit project beoogt de duurzaamheid van de Nederlandse bouwlogistieke sector sterk te verbeteren door het ontwikkelen van betrouwbare data-gedreven inzichten en geavanceerde analysetechnieken (IoT en AI), middels een real-time Carbon Digital Twin. Dit zal worden geëvalueerd en gedemonstreerd in twee Living Labs. Middels anticiperende en adaptieve logistieke planning zal de emissievoetafdruk worden geminimaliseerd, terwijl de operaties worden geoptimaliseerd.

De doelstellingen van dit 3-jarige project zijn:

  • Ontwikkelen en demonstreren van innovatieve Carbon Digital Twin (DT) concepten
  • Demonstreren en evalueren van het daadwerkelijk functioneren van een verstoringsmanagement system
  • Creëren van waardeproposities gericht op de disseminatie en valorisatie van kennis.

Klik hier voor meer informatie over het project.

Facts & Figures

Bekijk hier de projectsheet:

 


Startdatum: 18 sep 2023
Einddatum: 31 aug 2026