PIONEER (Physical Internet, an Outlook on Neighbourhood and Environment for E-commerce Retail)

Projectleider

Dhr. Prof. Dr. K.J. Roodbergen

Programma manager

Robert Ossevoort (ossevoort@dinalog.nl)

Het Physical Internet (PI) is een toekomstvisie voor geheel open en verbonden logistiek netwerken, waarbij fysieke, digitale, operationele en financiële interconnectiviteit centraal staan. Uit onderzoek blijkt PI kansen te bieden voor efficiëntere en duurzamere logistiek. Uitwisseling en bundeling van bezorgingen, en het delen van opslag- en transportcapaciteit tussen logistieke partijen wordt met de realisatie van PI-gebaseerde netwerken een vanzelfsprekendheid.

Een kernaspect van het Physical Internet is de meerlaagse netwerkstructuur, met verschillende typen hubs waar goederen kunnen worden op- en overgeslagen. Een belangrijke rol hierin spelen de micro-hubs, kleinschalige logistieke operaties op vaste locaties met een klein geografisch verzorgingsgebied (stadskern, woonwijk of straat). Micro-hubs zijn niet alleen een theoretisch concept voor PI, maar worden ook in de huidige logistieke markt steeds vaker gebruikt.

Dit project richt zich op het ontwikkelen van PI-gebaseerde concepten rondom micro-hubs voor e-commerce, waarbij een balans wordt gezocht tussen servicegerichtheid, efficiëntie, duurzaamheid en leefbaarheid. Onderdelen zijn onder meer de logistieke waarde van street-hubs en de impact op duurzaamheid en leefbaarheid, multichannel logistiek voor het dichter bij elkaar brengen van de logistiek voor online en offline productverkoop en logistieke netwerkintegratie van fietskoeriers.

Facts & Figures

Klik hier om de publieke eindrapportage te bekijken.


Startdatum: 1 mei 2019
Einddatum: 1 mei 2022

DOI

Wetenschappelijke Publicatie DOI
A Special Case of the Multiple Traveling Salesmen Problem in End-of-Aisle Pickin 10.1287/trsc.2021.1075
Estimating optimal ABC zone sizes in manual warehouses https://doi.org/10.1016/j.ijpe.2022.108579
Fighting the E-commerce Giants https://doi.org/10.48550/arXiv.2108.12608
A greener last mile: Reviewing the carbon emission impact of pickup points in la https://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_i