PLATO (Platforms and digital transformation in logistics)

Projectleider

Mevr. Poels

Programma manager

Paul Huijbregts (huijbregts@dinalog.nl)

Digitalisering transformeert de logistieke functie en digitale platforms versnellen deze transformatie, terwijl ze nauw verbonden zijn met een andere grote transformatie: de vergroening van transport en logistiek. Digitaal groenbeleid is cruciaal om de ambities van de Green Deal waar te maken, zoals RLI erkent. Daarom moet de logistieke sector deze digitale transformatie omarmen om duurzaam te worden, waarde toe te voegen, concurrerend te blijven en veerkracht te creëren om disruptieve krachten het hoofd te bieden. Dit project helpt de sector om de digitale transformatie te omarmen, de sterke en zwakke punten, kansen en bedreigingen van platformisering te herkennen en ernaar te handelen. Eerder onderzoek benadrukte het disruptieve potentieel van platformisering in de logistiek en het tempo van de digitale transformatie die vraagt ​​om een ​​snelle en adequate reactie in de logistiek. Het eerdere onderzoek identificeerde echter ook terughoudendheid en moeilijkheden om dit adequate antwoord te formuleren bij platformimplementatie, digitaal bedrijfsbeleid en herontwerp van bedrijfsprocessen.

Dit project wil de sector helpen om zo’n adequaat antwoord te formuleren op platformisering en digitale transformatie. In het project pakken we twee zaken aan: (1) de logistieke functie wordt geconfronteerd met platformisering, wat een onomkeerbare en (potentieel) disruptieve ontwikkeling is; en (2) platformisering heeft de potentie om de logistieke functie radicaal te verbeteren, ook in termen van duurzaamheidsprestaties.

De vraag is of voordelen zoals in (2) kunnen worden bereikt terwijl onbedoelde gevolgen zoals in (1) worden vermeden. Dit vraagt ​​om een ​​goed begrip van waardetoevoegende diensten voor de gebruikers en aanbieders van de logistieke functie, de verladers, expediteurs en LSP’s, en om de orkestrators van logistieke ecosystemen te voorzien van de maatregelen om het disruptieve karakter van platformisering in hun gemeenschappen te beheersen.

Facts & Figures


Startdatum: 1 mrt 2022
Einddatum: 1 mrt 2024