Ready for the next crisis

Recente ontwikkelingen zoals de Brexit, de handelsoorlog tussen de VS en China en de COVID-19-pandemie hebben ervoor gezorgd dat duidelijk werd dat operationele excellence en margeverbeteringen niet los kunnen worden gezien van het effectief managen van deze verstoringen. Vandaar dat Supply Chain Resilience (SCRes), “het aanpassingsvermogen van een supply chain” zich voorbereid op onverwachte gebeurtenissen, reageren op verstoringen en deze herstellen door continuïteit te handhaven van operaties op het gewenste niveau” (Ponomarov & Holcomb, 2009).

Managers hebben echter moeite om SCR’s op te bouwen en te begrijpen hoe dit mogelijk wordt gemaakt of gehinderd door interne en externe factoren zoals organisatie- en SC-structuren of gekoppeld aan andere bedrijfsdoelen zoals duurzaamheid en financiën. Ook in de wetenschappelijke literatuur komen deze belangrijke vragen nog niet aan de orde.

Bijgevolg heeft dit project tot doel een contextafhankelijk SCRes-model te ontwikkelen en empirisch te valideren ondersteund door een prototype-benchmarkplatform dat managers helpt om de faciliterende factoren te begrijpen en keuzes te maken in veerkracht door een vergelijking met hun huidige status in beeld te brengen.

Wetenschappelijk gezien zal het project empirisch onderbouwde inzichten verschaffen in de contextuele aard van SCR’s, terwijl het wordt gerelateerd aan duurzaamheid en supply chain finance (SCF). Om de praktische relevantie te garanderen en nut wordt een Klank- en Validatieraad (S&VB) gevormd om de ontwikkeling van een holistisch en geïntegreerd SCRes-concept en de meting ervan.

Het project wordt uitgevoerd door een sterk consortium bestaande uit multinationals uit verschillende sectoren (automotive, voeding, cosmetica, hi-tech/defensie, etc), een logistiek dienstverlener (LSP), een adviesbureau met veel expertise in het gebied en de universiteit van Groningen (RUG) en Hogeschool Windesheim, beide met een sterk trackrecord in (wetenschappelijk en toegepast, resp.) onderzoek.

Klik hier om naar de Resilience Scan te gaan.

Facts & Figures

Download hier de publieke eindrapportage:


Bekijk hier het vervolg project.