TEUBooker (fase 2)

Projectleider

Dhr. P. Swaak

Programma manager

Bas van Bree (bree@dinalog.nl)

Het boeken van containertransporten vergemakkelijken. Dat is de missie van het TEUbooker project, toen bleek dat het nog niet mogelijk was om online containertransporten binnen de haven van Rotterdam te boeken. Dagelijks varen en rijden tientallen barges en treinen tussen terminals in de haven van Rotterdam. Bijna altijd is er onbenutte capaciteit. Wanneer je deze weet te benutten, creëer je een enorme hoeveelheid vrije ruimte voor het uitwisselen van containers.

Maasvlakte
Sinds 2015 zijn de nieuwe containerterminals op Maasvlakte II operationeel. Tussen deze en de bestaande terminals op Maasvlakte I worden grote aantallen volle en lege containers uitgewisseld. Het Havenbedrijf Rotterdam ontwikkelt een ‘Container Exchange Route’ (CER): een interne baan die de terminals onderling met elkaar gaat verbinden. Zolang deze CER er nog niet is, gaat het transport van containers tussen de terminals veelal over de openbare weg.

Alle modaliteiten
TEUbooker biedt een synchromodale oplossing: het maakt gebruik van de onbenutte capaciteit van alle modaliteiten waardoor de uitwisselmogelijkheden worden gemaximaliseerd en transportkosten omlaag kunnen. De binnenvaart en spoorwereld reageert enthousiast. Partijen als Danser, DistriRail, Pro-Log en Port Shuttle hebben de weg naar TEUbooker inmiddels al gevonden en er worden gesprekken met diverse andere operators inmiddels gevoerd.

Facts & Figures


Startdatum: 27 mrt 2017
Einddatum: 31 dec 2017