SIA-Congres - De wereld uitverGROOT
- 28-07-2025
- 09:30 - 17:00
- De Fabrique

Op 20 november 2025 is het jaarlijkse SIA-congres, dé ontmoetingsplek voor iedereen die betrokken en/of geïnteresseerd is in praktijkgericht onderzoek van hogescholen. Een kleine 600 mensen komen bij elkaar om kennis te delen, nieuwe ontwikkelingen te volgen en in gesprek te gaan over onderzoek. Dit jaar met het thema: De wereld uitverGROOT.
TKI Dinalog werkt intensief samen met Regieorgaan SIA om praktijkgericht onderzoek in de logistiek te stimuleren. Binnen deze samenwerking ondersteunen we projecten waarin hogescholen, bedrijven en maatschappelijke partners samen vernieuwende oplossingen ontwikkelen voor logistieke vraagstukken.
Een belangrijk instrument hierin zijn de KIEM-projecten: kleinschalige onderzoeksprojecten die de samenwerking tussen hbo-instellingen en het werkveld versterken. Via deze projecten worden nieuwe ideeën snel getest en omgezet in toepasbare kennis – precies waar de logistieke sector behoefte aan heeft.
Samenwerken vergroot je wereld
Praktijkgericht onderzoek staat of valt met samenwerking. Van het mkb tot universiteiten, van lokaal tot internationaal — dit thema draait om bundeling van krachten. Denk aan sessies over consortiumvorming, transdisciplinariteit, samenwerken aan maatschappelijke vraagstukken en het bouwen aan duurzame partnerschappen.
Het beste van twee werelden
Onderwijs en onderzoek versterken elkaar — als ze elkaar weten te vinden. Hoe stroomt onderzoek door naar het onderwijs om zo de professional van de toekomst op te leiden? Hoe positioneren we onderzoek ten aanzien van onderwijs? Hoe gaan we om met maatschappelijke ontwikkelingen die invloed hebben op die verwevenheid? In dit onderdeel is ruimte voor inspirerende voorbeelden en scherpe inzichten over de verwevenheid tussen praktijkgericht onderzoek en onderwijs.
Een wereld van impact
Praktijkgericht onderzoek staat niet los van de wereld — het wórdt erdoor gevormd. Denk aan geopolitiek, maatschappelijke bewegingen of beleidskeuzes die nieuwe onderzoeksvragen oproepen, zoals de toegenomen investeringen in defensie of human capital. In dit thema verkennen we hoe externe factoren richting geven aan wat we onderzoeken én hoe praktijkgericht onderzoek vervolgens terugwerkt op de maatschappij. Van citizen science tot innovatieve oplossingen voor urgente vraagstukken: dit is het podium waar maatschappelijke impact tastbaar wordt.
Wereldwerk: bouwen aan praktijkgericht onderzoek
Wat heb je nodig om praktijkgericht onderzoek te doen — als professional én als instelling? In dit onderdeel stropen we de mouwen op en gaan we aan de slag met het vak praktijkgericht onderzoek. Denk aan praktische tools, de verschillende rollen die onderzoekers vervullen en welke ondersteuning daarvoor nodig is. Van waardering tot werkwijzen: hier groeit het vak verder.