Data-driven optimization of health supply chains in the acute elderly care

Motivatie
In het komende decennium staat de toegankelijkheid van ons zorgsysteem onder grote druk, als gevolg van de vergrijzing en het groeiende tekort aan zorgprofessionals. Zonder gepaste maatregelen zullen de wachttijden voor zorg – zoals nu al op veel plekken het geval is – onaanvaardbaar lang worden, en zullen de zorgkosten buitensporig hoog oplopen. Dit benadrukt de dringende noodzaak om effectiever gebruik te maken van de beschikbare middelen binnen ons zorgsysteem.
Hoewel wachttijden in de zorg hoog op de politieke agenda staan, ontbreekt het aan goed inzicht in de prestaties van logistieke zorgketens, met betrekking tot effectiviteit, efficiëntie en onderliggende capaciteitsbeperkingen.
Recente ontwikkelingen op het gebied van data-analyse, modelleertechnieken en de beschikbaarheid van data vanuit zorginstellingen bieden veel potentie om deze uitdagingen het hoofd te bieden. In dit project willen we dat potentieel benutten.
Doelstellingen
Op basis van bovenstaande motivatie, zijn de hoofddoelen van dit project als volgt:
- Het ontwikkelen van datagedreven modellen om grip te krijgen op de complexe dynamiek van de zorglogistieke ketens in het ouderenzorgsysteem.
- Het gebruik van deze modellen om inzicht te krijgen in de ‘reis’ die patiënten maken door het zorgsysteem, en in de effectiviteit van interventies binnen de ouderenzorg.
- Het ontwikkelen en valideren van een Proof of Concept (PoC) Beslissingsondersteunend Systeem (Decision Support System, DSS) – bestaande uit een suite van dashboard-gebaseerde DSS-oplossingen – die zowel zorgprofessionals als beleidsmakers in staat stelt om “what-if”-vragen te beantwoorden over de impact van beleidsmaatregelen en interventies voorafgaand aan implementatie.
- Het valideren en evalueren van de effectiviteit van het DSS in een pilotomgeving, en vervolgens in een operationele live-setting.
Activiteiten
Om deze doelen te bereiken, gebruiken we de resultaten van het succesvolle NWO TTW-project ‘DOLCE VITA’ als startpunt. Dit geeft het voorgestelde project een aanzienlijke voorsprong. We bouwen voort op DOLCE VITA op de volgende manieren:
- Het ontwikkelen van stochastische, kwantitatieve modellen en methodes om de complexe interacties tussen betrokkenen in het ziekenhuis- en langdurige zorgsysteem voor ouderen te beschrijven (iteratief proces).
- Het ontwikkelen van een DSS-suite – op basis van de modellen en methodes uit DOLCE VITA – en het gebruik van feedback uit de praktijk om de modellen te verfijnen en af te stemmen op de dagelijkse praktijk in de ouderenzorg (iteratief proces).
- Het onder realistische omstandigheden testen van de DSS-suite in een pilotomgeving.
- Het live implementeren en valideren van de DSS-suite in een operationele omgeving.
Werkpakketten
Het werk wordt opgedeeld in zes werkpakketten:
WP0: Projectmanagement
WP1: Modellering en stroomoptimalisatie voor langdurige zorgdiensten
WP2: Modellering en stroomoptimalisatie voor kortdurende verblijfszorg
WP3: Ontwikkeling van een ‘waterbedmodel’ voor de complexe interacties tussen spelers in de acute zorgketen
WP4: Ontwerp, ontwikkeling, pilot-evaluatie en live-test van de ontwikkelde PoC DSS-suite
WP5: Verspreiding en zichtbaarheid
Verwachte Resultaten
Het project resulteert in een reeks nieuwe planningsmodellen, geïmplementeerd in een DSS-suite van planningsinstrumenten, ter verbetering van de patiëntstromen in het acute ouderenzorgsysteem. Deze systemen worden gevalideerd in een operationele omgeving. De potentiële kostenbesparing van het voorgestelde project wordt geschat op circa €700 miljoen per jaar.
Afstemming op de onderzoeksthema’s van de Topsector Logistiek
De onderzoeksfocus van dit project sluit aan bij de prioritaire thema’s van de Topsector Logistiek: supply chain-coördinatie, datagedreven logistiek, en menselijk kapitaal.
Innovativiteit
De innovatie van dit project zit in:
De ontwikkeling en validatie van nieuwe modellen voor het optimaliseren van supply chains in de acute ouderenzorg.
Het daadwerkelijk implementeren van op deze modellen gebaseerde DSS-oplossingen in de praktijk, binnen een operationele setting.
Valorisatie en Implementatiestrategie
De valorisatie- en implementatiestrategie wordt geleid door SIGRA, een samenwerkingsverband van meer dan 150 ziekenhuizen en zorginstellingen in de regio Amsterdam. De implementatie volgt een beproefde, stapsgewijze aanpak om de PoC DSS-suite naar operationeel gebruik te brengen.