GOMOVICI (Governance and Modeling for Integrated and Comprehensive Infrastructure Renewal)

Om de logistieke stromen op onze infrastructuurnetwerken in beweging te houden en te verschuiven naar een duurzame toekomst, zijn er grote veranderingen nodig in de huidige infrastructuur. De verschillende netwerken (voor data, energie, mobiliteit, water en meer) moeten worden vernieuwd om het land draaiende te houden en die veranderingen moeten belangrijke transities op het gebied van duurzaamheid en circulariteit ondersteunen. Deze veranderingen moeten plaatsvinden in een land dat al druk en vol is.
Ten eerste vormen de netwerken de basis voor veel kritieke maatschappelijke processen, van economie tot onderwijs, van gezondheidszorg tot huisvesting en meer. Dit betekent dat de toekomstige ontwikkeling van die netwerken afhankelijk is van maatschappelijke processen die ervan afhankelijk zijn. Ten tweede vraagt de samenleving om een bredere kijk op die effecten. Traditioneel werd de levering van infrastructuur vooral beoordeeld op de geleverde capaciteit, maar tegenwoordig vraagt de samenleving om een veel bredere reeks waarden die infrastructuur moet waarmaken, waarbij concepten als de Sustainable Development Goals (SDG's van de VN) of de Doughnut Economy (DE) een basis bieden voor deze veelheid aan waarden. Ten derde zijn en worden deze netwerken steeds meer onderling afhankelijk, van het leveren van wederzijdse diensten (zoals energie en data voor mobiliteit), via het leveren van alternatieve capaciteit (zoals spoor-, weg- en waterwegen), tot het concurreren om dezelfde ruimte (zoals in stedelijke contexten).
Deze drie belangrijke ontwikkelingen, maatschappelijke kriticiteit, veelheid van waarden en wederzijdse afhankelijkheid, komen niet goed aan bod in de manier waarop de huidige besluitvorming over infrastructuren is opgezet. Besluitvorming is van oudsher grotendeels afgestemd op greenfield ontwikkelingen, gericht op capaciteit en in silo's ondergebracht.
Deze discrepantie in de bestaande besluitvorming en de veranderende eisen van de realiteit vormt een probleem voor de infrastructuursector, waar een system-of-systems perspectief veelbelovend is. Een dergelijk perspectief verbindt verschillende sectorale perspectieven op intelligente wijze met elkaar en drijft deze naar een meer geïntegreerde manier van analyse en besluitvorming. In onze visie is dit niet één benadering, maar een set van integrerende innovaties in modellering en bestuur die waarde toevoegen aan de bestaande manieren waarop infrastructuurbeslissingen worden genomen.
Het project is gericht op het ontwikkelen en toepassen van verschillende van deze integratieve innovaties, voortbouwend op bestaande governance- en analyse-instrumenten. Aan de analytische kant zal het voortbouwen op de huidige platformgebaseerde gegevensrijke modelbenaderingen (Movici) die een diepgaande analyse van mogelijke infrastructuuralternatieven mogelijk maken op basis van bestaande state-of-the-art modellering met veel gegevensinvoer van bestaande netwerken. Als platform is het vanaf de grond opgebouwd om zeer innovatieve modellen te koppelen, bijvoorbeeld in de vorm van digital twins.
Hiermee zal het Movici-platform zijn mogelijkheden om opties te evalueren tot een bredere waardeveelheid ontwikkelen of om modellen te integreren die innovatief gebruik maken van de huidige overvloed aan gegevens. Het project werkt vanuit de belofte dat dit platform pas waardevol is als het gekoppeld wordt aan het besluitvormingsproces en dit informeert door de bredere effecten van sectoroverschrijdende interventies te verduidelijken. Het project ontwikkelt verder de modellen die aan het platform kunnen worden gekoppeld en innoveert de manier waarop deze worden afgestemd op en gebruikt in processen van besluitvorming en ontwerp van infrastructuursysteem-van-systemen.
Het project voort op het huidige state-of-the-art modelleerplatform van NGinfra (Movici) dat koppeling mogelijk maakt van vele modellen die waarde optimaliseren en systemen representeren, waardoor waardeveelvoud en een systeem-van-systemen benadering van modellering mogelijk wordt. Het modelplatform wordt verder ontwikkeld in combinatie met interne (specifiek voor infrastructuurbeheerders), coöperatieve (sectoroverschrijdende) en jurisdictionele (nationaal, regionaal en stedelijk) bestuurlijke innovaties in nauwe samenwerking met de belangrijkste Nederlandse infrastructuurbeheerders om implementeerbare aanbevelingen te doen voor een betere omgang met deze drie uitdagingen voor toekomstige infrastructuren, waardoor valorisatie eenvoudig wordt.
Dit betekent dat de belangrijkste onderzoeksvraag van het project is hoe de bestaande institutionele en organisatorische besluitvorming met betrekking tot kritieke infrastructuur in Nederland kan worden aangepast om, ten eerste, de belangrijkste sectoroverschrijdende afhankelijkheden beter te integreren in de besluitvorming en, ten tweede, deze afhankelijkheden te integreren op een manier die de dynamiek van een brede set van evaluatiefactoren mogelijk maakt.
De verwachte resultaten zijn innovaties op het gebied van real-world modellering en governance op het niveau van institutionele en organisatorische besluitvorming, die de manier innoveren waarop we besluiten nemen over de ontwikkeling van infrastructuur voor de toekomstige stromen in, naar en uit dit land. Deze innovaties zullen samen met infrastructuurbeheerders worden gebouwd en getest op directe toepasbaarheid, door ze te koppelen aan bestaande interne besluitvorming. Dit zal gebeuren in samenwerking met nationale, regionale en stedelijke overheden, voor afstemming met externe institutionele besluitvorming. Het project is uniek gepositioneerd om impact te hebben, omdat het zal worden uitgevoerd binnen het bredere NGinfra programma waar momenteel 4 projecten worden gestart die op elkaar afgestemde oplossingen voor hetzelfde probleem voorstellen, en omdat het zal worden uitgevoerd in nauwe samenwerking met zes van de grote Nederlandse infrastructuurbeheerders.