Next Gen Supply Chain Resilience: Short-Term Wins, Long-Term Gains

Motivatie en doelstellingen:
De COVID-19 pandemie heeft de aandacht gevestigd op de behoefte aan veerkracht van de toeleveringsketen. Ons vorige project ‘Ready for the Next Crisis’ had als doel te leren van de verstoringen die consortium partners hebben meegemaakt. Uit het onderzoek bleek dat binnen en tussen organisaties en sectoren verschillende proactieve en reactieve practices nodig waren. Ook bleek dat organisaties zich richten op hun eigen interne oplossingen en de bredere context over het hoofd zien. Next Gen Resilience zal deze belangrijke onderwerpen verder onderzoeken en nieuwe supply chain resilience (SCRes) kennis, praktische instrumenten en lesmateriaal leveren.
Activiteiten/werkpakketten
Dit project wordt verdeeld in vijfwerkpakketten (WPs), elk met een andere supply chain focus en horizon. WP1 richt zich op verdere inzichten in de ontwikkeling van de resilience op organisatieniveau door de huidige SCRes quickscan beschikbaar te maken voor een veel grotere groep organisaties en longitudinaal. WP2 breidt het SCRes quickscan platform uit naar een grotere groep organisaties (meerdere industrieën, regio's en MKB) en biedt nieuwe instrumenten om SCRes vermogen binnen organisaties op te bouwen. WP3 bekijkt het profiel en de dynamiek van SCRes vanuit een uitgebreid SC-netwerkperspectief, terwijl WP4 het hele ecosysteem van de organisatie beschouwt. WP5 ten slotte identificeert de grote uitdagingen in verschillende scenario's via een analyse van meerdere case studies. Elk WP zal min of meer parallel worden uitgevoerd, met bijdragen van de diverse consortiumpartners.
Verwachte resultaten
Theoretische bijdragen worden verwacht die meer inzicht geven in de wijze waarop op SCRes vanuit een breder ecosysteemperspectief op lange termijn (duurzaam) kan worden verbeterd. Het onderzoek stelt ons ons in staat om SCRes buiten de directe context van de organisatie beter te begrijpen, met inachtneming van netwerkdynamieken, en door onderscheid te maken tussen reactieve operationele versus proactieve langetermijnstrategieën. De verkregen inzichten beantwoorden aan recente oproepen in de veerkrachtliteratuur. Bovendien kunnen projectpartners profiteren van workshops en case studies om inzicht te krijgen in hun huidige supply chain veerkracht, praktische tools om strategieën en routekaarten te creëren, inzichten uit de SCRes monitoring en benchmarking, scenario workshops, en sterkere netwerken om nieuwe zakelijke kansen te identificeren en te leren van best practices. Zij kunnen ook de kosten verlagen, de winst verhogen en hun broeikasgasemissies verminderen door gebruik te maken van de instrumenten (proof of concept) en inzichten, afhankelijk van de sector en de maturity van de organisatie. Bovendien zal het rimpeleffect van de disseminatie-inspanningen een verdere impact hebben.
Innovatievermogen
Dit project biedt baanbrekend onderzoek met een ambitieuze set van beoogde innovatieve resultaten die een belangrijke bijdrage leveren aan zowel de theorie over de veerkracht van de bevoorradingsketen als aan de vooruitgang in de supply chain managementpraktijk. Deze resultaten zullen de theoretische lacunes aanpakken die geduid worden in de meest recente artikelen uit de wetenschappelijke toptijdschriften, maar ook praktische inzichten, instrumenten en hulpmiddelen bieden waar een brede waaier van organisaties baat bij kan hebben als zij weerbaarder worden tegen verstoringen van de bevoorradingsketen en grote uitdagingen zoals klimaatverandering, geopolitieke conflicten en technische verstorende innovaties het hoofd willen bieden.
Valorisatie en implementatiestrategie.
Verspreiding en valorisatie van kennis en instrumenten is een integraal onderdeel van de hele projectopzet en omvat activiteiten zoals peer reviewed (top)tijdschriftpublicaties en praktijkgerichte white papers, artikelen en blogs, (mini-)symposia, workshops en netwerkevenementen.