Resilience that Lasts: Bridging Sustainability through Adaptation and Transformation

Motivatie en Doelstellingen
Het project beoogt de kloof te overbruggen tussen veerkracht in de toeleveringsketen en milieu duurzaamheid — twee domeinen die traditioneel afzonderlijk worden benaderd. Milieugerelateerde verstoringen en duurzame regelgeving beïnvloeden in toenemende mate de conventionele veerkrachtpraktijken, wat een verschuiving vereist van veerkracht gericht op volharding en redundantie naar veerkracht gericht op aanpassing en transformatie. Het project onderzoekt hoe organisaties hun veerkrachtstrategieën en -praktijken kunnen afstemmen op een evoluerend regelgevend kader en opkomende langzame, langdurige milieuproblemen, om zo de continuïteit van hun bedrijfsvoering op lange termijn te waarborgen én te voldoen aan wettelijke en maatschappelijke verwachtingen.
Activiteiten en Werkpakketten
Het onderzoek richt zich op twee hoofdgebruikstoepassingen:
(i) veerkracht als aanpassing aan veranderende milieuregels en (ii) veerkracht als transformatie in het licht van langzaam opkomende, langdurige milieuproblemen.
Voor elk van deze gebruikstoepassingen is een steekproef van relevante bedrijven geselecteerd waarmee het project wordt uitgevoerd: “veerkrachtkampioenen” voor gebruikstoepassing één (Bauwatch, Yong Li Belting, Scania en Veneta) en “duurzaamheidskampioenen” voor gebruikstoepassing twee (Agrifac, Blibco, Interface en VHZ).
Deze twee gebruikstoepassingen worden behandeld via drie werkpakketten (WP’s):
-
Causale procesanalyse, waaronder het uitvoeren van verkennende casestudies en een noodzakelijke voorwaardenanalyse om factoren te identificeren die essentieel zijn voor een synergetische of conflicterende interactie tussen duurzaamheid en veerkracht.
-
Experimentele validatie, waaronder het ontwikkelen van realistische scenario’s van verschillende veerkrachtbenaderingen binnen de twee gebruikstoepassingen, en het kwantitatief testen van deze scenario’s in een experimenteel vignetonderzoek.
-
Dashboardontwikkeling, waaronder het creëren en testen (samen met projectpartners) van een beslissingsondersteunend dashboard voor bedrijven dat de resultaten van WP1 en WP2 integreert.
Naast deze drie hoofdwerkpakketten richt het project zich op het verspreiden van de resultaten onder zowel academische doelgroepen als de bredere samenleving, door bedrijven te betrekken via netwerkbijeenkomsten (ondersteund door evofenedex), workshops en praktische publicaties. Daarnaast wordt gestreefd naar drie conferentiepublicaties en ten minste één artikel in een peer-reviewed wetenschappelijk tijdschrift.
Innovativiteit
Dit project bevordert de praktische kennis binnen supply chain management door verschillende veerkrachtbenaderingen en -praktijken te integreren met milieu duurzaamheid. Het toont aan dat het nodig is verder te kijken dan traditionele ‘terugveren’-strategieën. Het project past vernieuwende methodologieën toe, zoals causale procesanalyse en experimentele vignetten, om besluitvorming omtrent veerkracht te analyseren. Bovendien levert het praktische hulpmiddelen op waarmee bedrijven kunnen inspelen op regelgevingsdruk, terwijl hun aanpassingsvermogen op lange termijn wordt versterkt.
Valorisatie en Implementatiestrategie
Het project waarborgt praktische impact via samenwerking met de industrie, kennisoverdracht en open toegankelijke middelen. Belangrijke opleveringen zijn onder meer:
- Een beslissingsondersteunend dashboard om bedrijven te helpen veerkracht en duurzaamheid te integreren.
- Twee Research World Cafés om de resultaten te verspreiden onder de bredere samenleving.
- Beleidsaanbevelingen om invloed uit te oefenen op relevante wet- en regelgeving omtrent duurzaamheid en veerkracht in de supply chain.
- Academische en praktijkgerichte publicaties die zowel het theoretische debat als de bedrijfspraktijk voeden.
Verwachte Resultaten
Het project draagt bij aan de bredere doelstellingen van duurzame toeleveringsketens door bedrijven te ondersteunen in de overgang naar adaptieve en transformerende veerkrachtstrategieën. Dit gebeurt via de ontwikkeling van een dashboard dat pragmatische besluitvorming op het gebied van veerkracht en duurzaamheid ondersteunt. Idealiter draagt het dashboard bij aan naleving van regelgeving én aan versterking van duurzaamheidsinspanningen, terwijl het tevens veerkrachtige, koolstofarme supply chain-praktijken stimuleert. Uiteindelijk sluit dit initiatief aan bij het Nederlandse en Europese beleid inzake duurzaamheid en milieurisicobeheer, en biedt het bruikbare inzichten voor bedrijven en industrie, alsook informatie en kennis voor academici en beleidsmakers.