SCOPE - Shelf-life Control, Optimized Pricing, and Excess Redistribution
Een derde van al het voedsel dat voor menselijke consumptie wordt geproduceerd, gaat verloren, terwijl 10% van de EU-bevolking dagelijks geen fatsoenlijke maaltijd kan betalen. In Nederland zijn circa 180.000 mensen per jaar afhankelijke van voedselhulp. Echter door teruglopende voedseldonaties komt deze hulp onder druk. Een deel van het voedsel dat door de voedselindustrie wordt weggegooid is niet verkoopbaar maar nog wel eetbaar, mits tijdig gedoneerd en herverdeeld. Voedseloverschotten zijn niet alleen een ethisch probleem, maar ook vanuit economisch en duurzaamheidsstandpunt niet gewenst.
Het SCOPE-project richt zich specifiek op het verminderen van voedselverspilling in B2B-keten door een systeemgerichte aanpak ondersteund met wiskundige modellen. Het project analyseert real-world cases van een voedselverwerker, groothandel, en voedselbanken. Middels wiskundige modellen (onder meer, machine learning en kunstmatige intelligentie) en data gedreven onderzoek wordt vraag en aanbod beter op elkaar afgestemd. Daartoe worden voorspelmodellen en planningsmodellen ontwikkeld. Er worden oplossingen onderzocht waarmee B2B-bedrijven overtollig voedsel kunnen verminderen door betere afspraken over houdbaarheid, dynamische prijsstelling, en herverdeling van voedsel. Met voedselbanken wordt bepaald hoe zij meer voedseldonaties kunnen benutten door een betere afstemming van de inzameling en distributie van voedsel.
De verwachte resultaten van het project zijn onder meer een vermindering van voedselverspilling bij de deelnemende bedrijven. Daartoe worden modellen opgeleverd die inzichten opleveren om de planning en logistiek van voedsel te verbeteren. Voorbeelden van concrete uitkomsten zijn het oplossen van logistieke knelpunten, het optimaliseren van prijs- en voorraadstrategieën die zowel voedselverspilling verminderen als de winstgevendheid verbeteren. Voedselbanken krijgen meer inzicht in hoe ze voedseldonaties beter kunnen benutten door een betere afstemming tussen ontvangst en distributie van voedseldonaties.
Het consortium bestaat uit een mix van academische instellingen, industriepartners, een bedrijven platform, en voedselbanken. De academische partijen brengen expertise in toegepaste wiskunde (Econometrie, en Operations Research), en ketenoptimalisatie. De industriepartners en voedselbanken bieden toegang tot voedselnetwerken en praktische ervaring in de sector. Deze samenwerking zorgt ervoor dat de onderzoeksresultaten direct toepasbaar zijn in de praktijk, wat de impact van het project vergroot.