Een derde van al het voedsel dat wordt geproduceerd voor menselijke consumptie, wordt verspild. De Nederlandse overheid heeft als missie om voedselverspilling tegen 2030 te halveren (van ongeveer 43,3 kg per persoon per jaar in 2015 naar 21,6 kg in 2030). Tegelijkertijd kan 10% van de mensen in de EU zich geen volwaardige maaltijd per dag veroorloven (EU, 2025). In Nederland biedt Voedselbanken Nederland (VBNL) voedselhulp aan ongeveer 180.000 mensen per jaar. Nu voedselgiften van retailers blijven afnemen, moet VBNL steeds vaker op zoek naar donaties van B2B-bedrijven. Het SCOPE-project heeft als doel voedselverspilling in B2B-voedselketens te verminderen en voedselzekerheid te vergroten. In lijn met de Topsector Logistiek richt het project zich op ketenefficiëntie, het minimaliseren van verspilling en een effectieve herverdeling van overtollig voedsel. Het initiatief hanteert een systeembrede aanpak door praktijkcases te analyseren van een voedselverwerker/distributeur, een groothandel en voedselbanken. Door voedselverspilling te verminderen, verhoogt het project het verdienvermogen van bedrijven en draagt het bij aan ecologische en sociale duurzaamheid. Daarnaast levert het project een bijdrage aan de wetenschappelijke literatuur op het gebied van operations- en supply chain management door complexe, onderbelichte vragen te beantwoorden, zoals: (i) hoe proactief en reactief om te gaan met overtollig voedsel of voedselverspilling in B2B-ketens, en (ii) hoe voedselbanken optimaal kunnen profiteren van donaties van B2B-bedrijven. Het driejarige project bestaat uit vijf werkpakketten. WP1 tot en met WP3 richten zich op de maatschappelijke impact en zijn toegespitst op drie verschillende stakeholders: VBNL en twee bedrijven, Velder en Bidfood. WP4 plaatst het onderzoek in een wetenschappelijke context en onderzoekt synergieën tussen de eerste 3 WP's. Het vijfde WP richt zich op projectmanagement en de verspreiding van resultaten naar externe belanghebbenden. Het consortium bestaat uit Wageningen University (WU), Tilburg University (TiU), Bidfood, Velder, Voedselbanken Nederland (VBNL), en Stichting Samen Tegen Voedselverspilling (STV). Het merendeel van het onderzoek wordt uitgevoerd door een team van WU en TiU, waaronder een promovendus en masterstudenten gespecialiseerd in supply chain-optimalisatie en voedselverspilling. TiU brengt expertise op het gebied van econometrie en operations research (wiskundige modellering, forecasting en besluitvormingstools). WU levert kennis over modellering en optimalisatie van voedselketens. Bidfood en Velder fungeren als industriële partners en stellen hun netwerken beschikbaar om strategieën tegen voedselverspilling te testen. VBNL brengt uitgebreide kennis in over de herverdeling van voedselgiften, zodat overtollig voedsel mensen in nood bereikt. Het SCOPE-project is vernieuwend door een systeembrede benadering van voedselverspilling te hanteren, waarbij proactieve en reactieve strategieën worden vergeleken binnen drie thema’s: - Houdbaarheidsbeheer en -toewijzing - Prijsstelling op basis van houdbaarheid - Herverdeling van overschotten In tegenstelling tot traditionele initiatieven die zich richten op individuele actoren, betrekt dit project voedselproducenten, groothandels en voedselbanken, om winstgevendheid te combineren met het beheer van overschotten. Het project levert inzichten op voor: - Houdbaarheidsbeheer en het optimaliseren van distributie om verspilling proactief te verminderen. - Prijsstelling op basis van houdbaarheid zodat producten op tijd worden verkocht. - Het systematisch herverdelen van overschotten via donaties, dit versterkt voedselzekerheid van mensen. - Door data-analyse en operations research te combineren, levert het project gerichte, datagedreven oplossingen voor partners als Bidfood, Velder en VBNL, waarmee zij prestaties op het gebied van duurzaamheid en het voorkomen van voedselverlies. Het project vertaalt onderzoeksresultaten naar praktische tools. Door nauwe samenwerking met Velder, Bidfood en VBNL wordt de toepasbaarheid en maatschappelijke impact van het onderzoek geborgd. De schaalbare aanpak zal worden gedeeld met leden van STV en andere geïnteresseerde bedrijven. VBNL verspreidt de resultaten onder haar 173 aangesloten voedselbanken. Dit levert inzichten op voor beleidsmakers die voedseloverschotten willen terugdringen bij belangrijke ketenpartijen. Verwachte resultaten zijn onder meer: - betere afstemming tussen voedselgiften en wat voedselbanken nodig hebben - oplossen van logistieke knelpunten - betere prijs- en voorraadstrategieën die verspilling verminderen én winst verbeteren - ontwikkeling van schaalbare modellen ter versterking van het verdienvermogen.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws