SLIFF (Sustainable Logistics in Fresh Food)

Het centrale doel van SLIFF is om de duurzaamheid van de logistiek van vers voedsel te verbeteren door het gebruik van logistieke middelen te doorlooptijden worden verkort. Het project richt zich op twee belangrijke uitdagingen in deze context:
- Optimalisatie van netwerklogistiek versus optimalisatie in het distributiecentrum (DC);
- Inventarisoptimalisatie versus transportoptimalisatie.
Distributienetwerkplanning en lokale DC planningsproblemen zijn in de wetenschap en praktijk grotendeels apart behandeld. Beleid gericht op voorraadvermindering heeft echter geleid tot een just-in-time stroom van producten met weinig of geen opslagbuffers in het hele distributienetwerk. Dit vereist een synchronisatie van netwerkniveau en lokale DC logistieke planning. SLIFF wil (gedistribueerde) beslissingsstructuren voorstellen en optimalisatiemodellen ontwikkelen om deze synchronisatie te vergemakkelijken. Een andere nieuwigheid van SLIFF is dat het erkent dat verkopers zowel transportmiddelen als opslagruimte in het DC kunnen delen bij het bevoorraden van het DC. Daarom streeft SLIFF naar een gezamenlijke optimalisatie van transport-, voorraad- en materiaalbehandelingsmiddelen. Deze middelen zijn over het algemeen eigendom van veel onafhankelijke partijen. Daarom vereist dit onderzoek op het gebied van:
- Organisatieontwerp; omdat de verkopers, retailer en logistieke dienstverleners autonome bedrijven zijn
- Optimalisatiemodellen; omdat beslissingsondersteuning voor meerdere onderling afhankelijke beslissingen nodig is
- ICT-interoperabiliteit; omdat partijen veel interactie zullen hebben om
beslissingen te synchroniseren
De partnerretailer heeft onlangs een LSP gecontracteerd die in de toekomst zou kunnen fungeren als een ketenoverschrijdend controlecentrum ? dat transport en voorraadoptimalisatie coördineert voor de vele betrokken leveranciers. Inzichten uit SLIFF worden verspreid via academische kanalen, beroepsverenigingen en brancheorganisaties.