STRiDE - Strategies for Resilience in Disruptive Environments

Wereldwijde toeleveringsketens bevinden zich op een kritisch keerpunt en worden geconfronteerd met een toenemend aantal verstoringen en snelle veranderingen in het handelsbeleid. Naast natuurrampen zoals aardbevingen en orkanen, vormen opkomende verstoringen — zoals frequente beleidswijzigingen, de oorlog tussen Rusland en Oekraïne, de crisis in de Rode Zee, regionale protectionistische maatregelen en de onderregulering van generatieve AI-toepassingen (GenAI) — aanzienlijke bedreigingen voor de stabiliteit en veiligheid van wereldwijde toeleveringsketens. Als essentieel onderdeel van het wereldwijde logistieke netwerk moet de logistieke sector deze bedreigingen het hoofd bieden, die op hun beurt logistieke stromen herstructureren. Veranderingen in de structuur van toeleveringsketens zorgen voor nieuwe eisen op het gebied van transportroutes, opslagstrategieën en distributienetwerken, en vereisen zowel directe reacties op kortetermijnverstoringen als langetermijnstrategieën om de veerkracht van de logistiek te versterken tegen toekomstige verstoringen.
STRiDE (Strategies for Resilience in Disruptive Environments) is een toegepast onderzoeksproject dat de responsiviteit en veerkracht van wereldwijde toeleveringsketens en de Nederlandse logistiek onderzoekt en versterkt in het licht van zowel mensgedreven verstoringen — voortkomend uit geopolitieke risico’s — als machinaal gedreven verstoringen — veroorzaakt door de onderregulering van generatieve AI-toepassingen.
STRiDE richt zich op het bieden van hulpmiddelen waarmee logistieke bedrijven potentiële risico’s in verband met geopolitieke en GenAI-verstoringen kunnen identificeren en kwantificeren, en tegelijkertijd alternatieve strategische opties kunnen verkennen. Het project is geïnspireerd op de uitdagingen waarmee logistieke bedrijven worden geconfronteerd door toenemende onzekerheid en verstoringen, en beoogt de impact van zowel mensgedreven als machinaal gedreven verstoringen in logistieke operaties te kwantificeren. Het voorziet professionals van strategieën en instrumenten om deze effecten beter te anticiperen en te beperken. Om dit te bereiken, heeft STRiDE de volgende kerndoelstellingen:
-
Het ontwikkelen van interactieve scenarioplanning en AI-gestuurde noodplanningsinstrumenten in een realistische logistieke context, waarbij een Geopolitical Risk Impact Index (GRII) en een Generative AI Index (GAII) worden geïntegreerd. Deze tools creëren een realistische, data-gedreven simulatieomgeving voor supply chain professionals. Met behulp van realtime dashboards en visualisatietools, toegepast in logistieke simulatiecontexten, kunnen besluitvormers potentiële bedreigingen inschatten en adaptieve reacties modelleren op geopolitieke en AI-gerelateerde risico’s.
-
Het opzetten van een systematisch en zichtbaar meetkader op bedrijfsniveau voor de impact van zowel mensgedreven geopolitieke verstoringen (zoals beleidswijzigingen, arbeidsstakingen, bevooroordeelde besluitvorming) als machinaal gedreven verstoringen (zoals GenAI-gedreven desinformatie, onduidelijke verantwoordelijkheden). Door gebruik te maken van grootschalige empirische gegevens en data-analyse maakt dit raamwerk onderscheid tussen de effecten van geopolitieke risico’s en risico’s door generatieve AI, en beoordeelt het hun directe en indirecte gevolgen voor wereldwijde toeleveringsketens.
-
Het ontwerpen van op maat gemaakte portfolio’s van risico beperkingsstrategieën die bedrijven helpen zich aan te passen aan veranderende risico’s door handelsbeleid, internationale conflicten en AI-gerelateerde onzekerheden. Deze strategieën ondersteunen strategische besluitvorming op bedrijfsniveau, waardoor bedrijven proactief kunnen inspelen op geopolitieke spanningen en verstoringen door AI, terwijl ze hun lange termijn veerkracht waarborgen.
Ons diverse onderzoeksteam bundelt expertise uit meerdere disciplines, waaronder operations en supply chain management, economie, strategie, optimalisatie en public relations. Daarnaast bestaat ons consortium uit twee toegewijde bedrijven, die praktijkgerichte simulatiecontexten en zakelijke toepassingen leveren. Hun actieve betrokkenheid onderstreept hun bereidheid om de in dit project ontwikkelde scenario planningstools voor geopolitieke risico’s en generatieve AI verder te adopteren en te ontwikkelen.