Tijdens de Innovatieconferentie 2025 van TKI Dinalog, Topsector Logistike en NWO deelden vier projectleiders waardevolle inzichten uit hun projecten rondom de transitie naar een circulaire economie. In een interactieve sessie vertelden zij over de uitdagingen, kansen en lessen die zij tot nu toe hebben geleerd.

De vertegenwoordigde projecten – LINCIT, LogiCELL, Modular Prefabricated Construction en SMiLES – gaven ieder een korte introductie om de context van hun onderzoek te schetsen. Vervolgens gingen de projectleiders in gesprek met het publiek over de lessen die binnen hun projecten zijn opgedaan. De beschikbare tijd bleek eigenlijk te kort: er is veel te leren, te bespreken en te delen.

Een greep uit de belangrijkste lessen:

  1. Erkenning van urgentie, behoefte aan ondersteuning
    Veel bedrijven erkennen de noodzaak van een meer duurzame en circulaire economie en zien de kansen van het delen van assets. Tegelijkertijd blijkt dat zij behoefte hebben aan ondersteuning: denk aan software, tools, kennis en heldere wet- en regelgeving om daadwerkelijk stappen te zetten.

  2. Nieuwe verhoudingen in de keten
    In een circulaire economie veranderen de relaties tussen ketenpartners. Denk aan productrevisie: OEM’s en reviseurs moeten duidelijke afspraken maken om een goede balans te vinden tussen nieuwe en gereviseerde producten.

  3. Afstemming op alle niveaus cruciaal
    Het behalen van circulariteitsdoelen vraagt om een zorgvuldige afstemming tussen duurzaamheidsambities, producten, processen, informatie en organisatievormen. Gebrek aan samenhang leidt in de praktijk vaak tot tegenvallende resultaten en onnodige verspilling.

  4. Afval = voorraad
    Veel reststromen worden nog te vaak als afval bestempeld, terwijl ze elders in de keten nog prima bruikbaar zijn. Door deze stromen beter in kaart te brengen, kunnen kansen ontstaan om materialen opnieuw in te zetten en zo verspilling te voorkomen.

Visuele samenvatting

Tijdens de sessie was ook een live tekenaar aanwezig, die de besproken inzichten en gesprekken ter plekke heeft vastgelegd in een visuele tekening. Deze illustratie geeft op een creatieve en overzichtelijke manier weer wat er is besproken en welke lessen centraal stonden.

Bekijk de tekening hieronder:

De sessie onderstreepte de waarde van samenwerking en kennisdeling. De circulaire transitie is complex, maar met de juiste tools, afspraken en mindset zijn er duidelijke stappen te zetten. TKI Dinalog bedankt alle sprekers en deelnemers voor hun waardevolle bijdrage aan dit gesprek.

Meer weten over deze sessie of wat TKI Dinalog doet op het gebied van circulaire economie? Neem contact op met Robert Ossevoort, programmamanager.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws