Vijf PPS Innovatie projecten gehonoreerd

TKI Dinalog heeft vijf onderzoeksprojecten gehonoreerd die een bijdrage gaan leveren aan één of meer uitdagingen zoals uiteengezet in de Nationale Kennisagenda voor Logistiek. Deze leidraad voor onderzoeksprogrammering richt zich op strategische en transdisciplinaire samenwerkingsprojecten tussen kennisinstellingen, bedrijven en overheden om innovaties te ontwikkelen voor duurzame systeemveranderingen binnen de logistieke sector en de bredere maatschappij. Met de toekenning is ruim 2,4 mln euro gemoeid, afkomstig uit PPSi middelen van het Ministerie van Economische Zaken.
Overzicht van de projecten (in alfabetische volgorde):
Data-driven optimization of health supply chains in the acute elderly care
Hoofdaanvrager: prof. dr. Rob van der Mei (Centrum voor Wiskunde en Informatica)
In de komende tien jaar loopt de toegankelijkheid van onze gezondheidszorg grote risico's door de vergrijzing van en het tekort aan zorgverleners, waardoor kosten en wachttijden zullen stijgen. Dit project benut het potentieel van de recente vooruitgang in data analytics, modelleringtechnieken en de beschikbaarheid van data verzameld door zorginstellingen om met een goed begrip van de prestaties van logistieke toeleveringsketens in termen van effectiviteit, efficiëntie en de onderliggende capaciteitsbeperkingen de zorgprocessen te verbeteren. Lees meer.
Resilience that lasts - Bridging Sustainability and Resilience through Adaptation and Transformation
Hoofdaanvrager: dr. ir. Ronald de Boer (Windesheim University of Applied Sciences)
Het project overbrugt de kloof tussen de veerkracht van de toeleveringsketen en ecologische duurzaamheid, twee domeinen die traditioneel afzonderlijk worden behandeld. Het project onderzoekt hoe organisaties veerkrachtstrategieën en -praktijken kunnen afstemmen op een zich ontwikkelend regelgevend kader en dreigende langzame, langdurige verstoringen van het milieu, waardoor de bedrijfscontinuïteit op lange termijn wordt gewaarborgd en tegelijkertijd wordt voldaan aan de juridische en maatschappelijke verwachtingen.
ReSolVe - Regulatory-Ready Resilience for Circular and Compliant Supply Chains
Hoofdaanvrager: dr. Yousef Maknoon (Delft University of Technology)
Naarmate het aantal compliance-eisen toeneemt en verstoringen multi-tier en domeinoverschrijdend worden, is het moeilijker om met traditionele benaderingen, op basis van vooraf gedefinieerde scenario’s veerkrachtige supply chains te realiseren. In plaats van risico's en naleving te behandelen als externe beperkingen, integreert ReSolVe wettelijke beperkingen, verstoringsdynamiek en strategische afwegingen direct in een modulair, scenario-gedreven supply chain planning beslissingsraamwerk en tools.
SCOPE - Shelf life Control, Optimized Pricing, and Excess Redistribution
Hoofdaanvrager: dr. René Haijema (Wageningen University & Research)
Het SCOPE-project is gericht op het verminderen van voedselverspilling in B2B-voedselketens en het verbeteren van de voedselveiligheid. Het project richt zich op de systeembrede efficiëntie van de toeleveringsketen, minimalisering van afval en effectieve herverdeling van voedseloverschotten aan de hand van casussen van een voedselverwerker/distributeur, groothandel en voedselbanken.
STRiDE - Strategies for Resilience in Disruptive Environments
Hoofdaanvrager: prof. dr. ir. Jan Fransoo (Tilburg University)
Disrupties creëren nieuwe eisen voor transportroutes, opslagstrategieën en distributienetwerken, zowel voor snelle aanpassingen op korte termijn als strategische aanpassingen op lange termijn. STRiDE onderzoekt en verbetert het reactievermogen en de veerkracht van wereldwijde toeleveringsketens en de Nederlandse logistiek in het licht van zowel door mensen veroorzaakte verstoringen, die voortkomen uit geopolitieke risico's, als door machines veroorzaakte verstoringen, die voortkomen uit de onderregulering van GenAI-toepassingen.