Congres Bouwlogistiek ‘Zicht op de stad’

Logistiek en bouw zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Zeker in een drukbevolkt gebied hebben bouwactiviteiten grote invloed op de leefbaarheid van een stad of gebied. Eisen van de omgeving worden steeds dwingender en daardoor wordt bouwen in de stad steeds moeilijker en minder aantrekkelijk. Toch liggen de grote bouwopgaven ín stedelijk gebied!

Leer in korte tijd alle nieuwe trends op het gebied van bouwlogistiek kennen en kom langs op 11 februari in Tilburg op het congres ‘Zicht op de stad’. Wees snel, want de plaatsen zijn beperkt!

Ook TKI Dinalog geeft deze dag een workshop over circulair bouwen, spreker is Barbara Middelhoff, CIRCONL. 

Programma:
12.30-13.00 uur Ontvangst
13.00-14.00 uur Plenaire
14.00-14.45 uur Bezoek Carrousel
14.45-15.00 uur Pauze
15.00-16.00 uur Workshop 1
16.05-17.05 uur Workshop 2
17.05-18.00 uur Borrel

Plenair programma:
Leren van andere sectoren: de entertainment industrie
Als je in de bouwlogistiek werkt en je houdt niet van navelstaren, dan is deze workshop echt iets voor jou! We laten je een kijkje nemen in de entertainment industrie: de op- en afbouwen van podia en apparatuur voor popconcerten en festivals worden georganiseerd en de uitdagingen waar zij mee om moeten gaan op logistiek gebied. De overeenkomsten met bouwlogistiek zijn treffend: opereren in drukbevolkt stedelijk gebied, grote tijdsdruk en veel onverwachte omstandigheden en niet te vergeten, de eenmaligheid van projecten.

Leren van andere landen
Dacht je dat bouwen in stedelijk gebied in Nederland een uitdaging was? Maak dan je borst maar nat voor de volgende workshop: Bouwlogistiek in Londen ingeleid door een professional van ‘Transport For London’. In deze workshop wordt je meegenomen in het verhaal hoe vanuit een groot evenement, de olympische spelen in 2012, de bouwlogistiek zo werd hervormd zodat ze hier nog steeds het voordeel hebben. Welke boodschap pak jij hieruit mee die je kan toepassen in jouw stad, keten of bedrijf?

Workshops:
Circulair bouwen kan je nu oppakken!
Ook in de bouwsector is de transitie naar een meer circulaire economie ingezet. Maar wat betekent dat voor u? Ander gebruik materialen, betere afvalverwerking, grip op retourstromen, het is op veel manieren heel praktisch toepasbaar. In deze sessie maken we het concreet voor elke speler in de bouwketen en bieden we u de mogelijkheid om aan de slag te gaan.
Spreker:
– Barbara Middelhoff, CIRCONL

Toetredingseisen steden
Hoe organiseren we vanaf 2025 zero-emissie bouwtransport in de binnensteden? Wat kan er nu al, wat hebben we nodig en wat mag het kosten? Hierover willen we het met u hebben in de sessie Stadslogistiek tijdens het Congres Bouwlogistiek.
Sprekers:
– Anne-Marie Nelck, TLN
– Nick Vreeswijk, Cycloon

Bouwlogistiek en Aanbesteden
Bouwlogistiek en de samenwerking met overheden, opdrachtgevers en wetgevers, etc.
Bouwen in een stedelijk of dichtbevolkt gebied vereist veel van de omwonenden, medewerkers en bezoekers. Samenwerking tussen de verantwoordelijken voor de openbare ruimte, toezichthouders, wetgevers, opdrachtgevers en de bouwende partijen is de sleutel tot het verlagen van overlast tot een minimum. Tijdens deze workshop geeft Provincie Noord-Brabant een helder overzicht van de mogelijkheden om dit te bereiken, waarbij de verschillende partijen die invloed hebben allemaal aan bod komen.
Spreker:
– Stefan Sels, Provincie Noord-Brabant

Logistiek, data en BIM 4D
BIMmen in de bouw is niet meer weg te denken uit de bouw. Was dat eerst vooral 3D informatie, vandaag de dag zijn bouwkundige modellen ook voorzien van allerlei andere soorten van data waaronder planning (de vierde dimensie in het informatiemodel). Die vierde dimensie geeft allerlei mogelijkheden om je bouwwerk beter te kunnen plannen en te afstemmen met leveranciers en de omgeving te verbeteren. Hoe dat werkt en welke mogelijkheden er nog in het verschiet liggen leer je tijdens deze workshop.
Sprekers:
– Ruben Vrijhoef, Hogeschool Utrecht
– Alexander de Vries Hogeschool Rotterdam

Efficiëntie in retourstromen
Logistieke projecten van groot tot klein, van utiliteitsbouw tot renovatie. De levering ervan en de retourstromen in de stad zijn complex. Wij laten zien dat hoe in de praktijk al wordt samengewerkt tussen de bouwmaterialenhandel, vervoerders en inzamelaars.

Bouwlogistiek en de rol en inzet van de waterweg
Dichtslibbende wegen en verliesuren omzeilen? Bijdragen aan de duurzaamheid?
Ontdek hoe de Metropoolregio Amsterdam en de stad Gent inzetten op het benutten van watergebonden kansen en hoe de Belgische bouwmaterialenproducent Knauf pioniert met palletvervoer via de waterweg naar distributiecentra.
Spreker:
– Anton de Smet, Knauf

Geef de eerste reactie