Datagedreven Logistiek

BLOG: Digitalisering versneld door Corona?

Wordt digitalisering door bedrijven versneld als gevolg van de corona-pandemie? In een Supply Chain Finance webinar dat ik deze week bijwoonde zei het merendeel van de aangesloten bedrijven dat dat zeker het geval is. Op zich was dat misschien niet zo verwonderlijk. Wat wel interessant was, was de discussie over problemen die die bedrijven hebben met al het op afstand werken van hun personeel, en de discussie over de mogelijkheden die verdere digitalisering biedt voor heel hardnekkige problemen.

Bij veel bedrijven worden toch gevoelige data gedeeld tussen collega’s of tussen bedrijven. Dat soort data loopt nu soms over wifi-netwerken bij mensen thuis en dat is allemaal niet zo veilig. Veel bedrijven hebben daar natuurlijk wel voorzieningen voor, maar veel bedrijven ook niet. En onze economie is eind maart een beetje halsoverkop op slot gegaan, dus veel tijd om die voorzieningen allemaal aan te leggen was er ook niet.

Toch zagen de meeste betrokkenen wel veel voordelen. Zo is er in de internationale handel een grote kans op fraude met documenten. Originele papieren documenten zijn relatief makkelijk te vervalsen, zeker als vooral scans worden uitgewisseld, en daarmee lopen internationaal opererende bedrijven grote risico’s. De pandemie zou net de duw kunnen zijn om een flinke digitaliseringsstap te maken.

Toevallig waren we in de topsector logistiek ook net aan het nadenken over digitalisering, en hoe de corona-epidemie hier een impuls aan kan geven. Vanuit het ICT-programma van de topsector, dat onder andere iShare heeft opgeleverd, werd het idee geformuleerd over hoe digitale uitwisseling van documenten kan bijdragen aan een veiligere en gezondere logistiek. Het virus overleeft schijnbaar toch nog wel een tijdje op gladde oppervlakken zoals papier, en de fysieke overdracht van papier is dus ook een manier om besmetting over te dragen. Dat klink een beetje tuttig, maar als je bedenkt hoeveel keer in Nederland, in de logistiek, nog papier van hand tot hand gaat, dan is dit een reëel risico.

Onder aanvoering van ons boegbeeld Aad Veenman hebben Michiel Haarman en ik dus een plan opgesteld voor het bevorderen van de zogenaamde contactloze logistiek. Veel van de oplossingen zijn er al, maar brede uitrol en aanpassing aan de grote variëteit van bedrijven vereist nog wel enig denkwerk en inspanning. Dit plan is ingebracht in een grote aanvraag voor innovatiefinanciering samen met voorstellen over onder andere datadelen, en artificial intelligence. Deze voorstellen liggen nu voor bij onze regering voor innovatiefinanciering uit het voormalige groeifonds.

Dit is er dus weer eentje in de categorie “never waste a good crisis”. Als er middelen beschikbaar komen voor digitalisering in de logistiek, dan kunnen we eindelijk de sector als geheel naar een hoger plan trekken. We maken dan tegelijkertijd de sector gezond en klaar voor de toekomst.

Geef de eerste reactie