Digitaal platform traceert onderdelen in de keten

Het onderzoeksconsortium van het project Improved Traceability of Parts and Products (IToPP) heeft een prototype digitaal platform opgeleverd. In dit innovatieve op Blockchain technologie gebaseerde platform kunnen onderdelen zowel upstream als downstream gevolgd worden in de keten. Tevens facilliteert het platform ketenpartners bij betalingen en disputen, terwijl het interoperable is met hun conventionele bedrijfssystemen.

Het traceren van onderdelen en producten in de keten heeft veel voordelen en toepassingen. In gereguleerde industrieën zoals luchtvaart, automotive en healthcare is het zelfs verplicht dat configuratie-, test- en onderhoudsinformatie kan worden getraceerd. Maar minder gereguleerde industrieën profiteren ook van betere informatievoorziening. Het traceren van onderdelen van leveranciers maakt het voor klanten mogelijk eenvoudig te verifiëren dat onderdelen van voldoende kwaliteit en goed onderhouden zijn. Helaas ontbreekt deze mogelijkheid vaak. Zeker als informatie bij andere ketenpartijen zit. Het gevolg is een arbeidsintensief en handmatig proces voor het verzamelen en analyseren van de benodigde informatie.

“Het delen van informatie over het traceren van onderdelen levert tijd en uiteindelijk ook geld op” – Remco Dijkman, TU/e

Het platform is ontwikkeld voor de medische, hightech en andere producerende sectoren. De toepassing van blockchain technologie levert zowel duurzaamheids- als economische voordelen op. Lees meer over het onderzoek in de publieke eindrapportage van dit project.

 

Geef de eerste reactie