Supply Chain Finance

Logistieke sector concreet aan de slag met Blockchain-technologie

TU Delft, ABN-AMRO, SCF-Community, Havenbedrijf Rotterdam, Royal FloraHolland, Smartport en nog 10 andere partners gaan in een grootschalig TKI Dinalog project aan de slag met Blockchain-technologie in de logistieke sector. De totale omvang van het project is 2,2 miljoen euro. Het is een wereldwijde primeur dat er op dit niveau een concreet Blockchain project wordt gestart met verschillende partijen uit de logistieke keten.

Blockchain-technologie is de laatste jaren bezig aan een wereldwijde opmars. De technologie, die gebruik maakt van een open netwerk van databases en functioneert als een openbaar, digitaal, gedistribueerd ‘grootboek’, kan op tal van manieren ingezet worden. In het project wordt de komende 2 jaar gewerkt aan de contouren voor een nieuwe informatie-infrastructuur gebaseerd op blockchain-technologie, waarin operationele informatie, financiële stromen en contracten bij elkaar worden gebracht.

Drie concrete user cases

Het gebruik van Blockchain-technologie voor logistieke doeleinden zal in het project concreet gebouwd, getest en ‘live’ getest worden. Johan Pouwelse, Projectleider en Associate Professor aan de TU Delft: “Dit project draait niet om het praten over mogelijkheden, we gaan het ook echt doen.” Het eindresultaat van het project draait om de oplevering van drie concrete Use Cases: ketenfinanciering, voorraadfinanciering en circulaire economie. TU Delft gaat aan de slag met het creëren van een open-source “core business infrastructure” dat de Blockchain bruikbaar maakt voor mission-critical gebruik.

Betere samenwerking hele keten

Martijn Siebrand, programmamanager Supply Chain Finance, ziet volop mogelijkheden voor dit project: “Blockchain-technologie inzetten voor de financiële routes in logistiek is wat mij betreft pas het begin. Ik zie dit als een opstapje naar een logistieke sector die over de hele keten beter samenwerkt.”

Partners

De zestien partners in dit consortium zijn een afgewogen mix van verschillende partijen in de keten. TU Delft, Windesheim, de SCF Community, TNO, Centric, Exact, ABN AMRO, SmartPort, Royal FloraHolland, Havenbedrijf Rotterdam, FB Basic en Cirmar, BeSCOPE Solutions, NBK, Innopay en Transfollow vormen samen het gewicht om dit project tot een succes te maken. Dit project vindt complementair plaats aan het publiek-private initiatief om een nationaal kennisinstituut Blockchain (onder de werknaam Blockchain Core Competence Center) op te zetten, geïnitieerd vanuit het Ministerie van Economische Zaken.

Meer over Supply Chain Finance Geef de eerste reactie