Cross Chain Collaboration Center (4C)

Evofenedex lanceert digitaal matchingplatform verladers

Twee jaar geleden startte ondernemersvereniging evofenedex samen met Tilburg University het onderzoeksproject COMPOSE wat zich richt op verladerssamenwerking. Om strategische samenwerking tussen niet concurrerende verladers te faciliteren, moeten verladers elkaar wel kunnen vinden. Op dit moment kennen ze elkaar namelijk vaak niet. Vanuit onderzoek weten we dat de sociale kant van samenwerking cruciaal is. Onder die sociale kant verstaan we bijvoorbeeld het hebben van een ‘klick’, onderling vertrouwen en een passende bedrijfscultuur. En het moet de verladers makkelijk worden gemaakt. Daarom is het idee voor een digitaal platform ontstaan. Inmiddels is een eerste versie van het online matchingsplatform gecreëerd.

Voor meer achtergrond en uitleg, zie:

Wanneer er over supply chain samenwerking wordt gesproken dan gaat het vaak alleen over transport, maar het kan in de praktijk veel breder zijn. Het delen van magazijnruimte tussen bedrijven met een tegengesteld seizoen patroon is mogelijk, maar ook het delen of tijdelijk uitwisselen van personeel met specifieke kennis behoort tot de mogelijkheden.

De Universiteit verricht onderzoek vanuit 4 verschillende departementen: sociale psychologie, rechten, econometrie en supply chain management. Inmiddels zijn er zo’n 20 studenten afgestudeerd bij verschillende bedrijven. Hoewel concrete samenwerking niet altijd binnen een half jaar kan worden gerealiseerd, blijkt dat deelnemende bedrijven enorm leren van de trajecten en de kennisontwikkeling toeneemt. Vaak blijkt dat er al grote kansen liggen in verbeterde interne afstemming.

Vanaf september zijn weer studenten supply chain management beschikbaar. Vraagstukken die zij kunnen uitwerken zijn:
– vind een juiste samenwerkingspartner voor ons aan de hand van onze vestiging locatie
– welk samenwerkingspotentieel is er tussen onze 2 bedrijven?
– welke potentie heeft samenwerking binnen ons industriegebied?
– wij leveren beiden aan dezelfde klant; hoe kunnen we deze leveringen op elkaar afstemmen?

Mocht u interesse hebben in een student of willen deelnemen dan kunt u dit kenbaar maken aan: scm@evofenedex.nl

Geef de eerste reactie