Service Logistiek

Floris Boekema wint SLF Afstudeerprijs 2017

De SLF Afstudeerprijs is een prooi geworden voor Floris Boekema. De student Economics and Operations Research aan de Rijksuniversiteit van Groningen won de prijs voor zijn service logistiek scriptie over een wat hij vrijdag noemde ‘revolutionaire’ productieplanning van offshore windmolens.

De spanning was zichtbaar bij Floris Boekema en Melvin Drent, masterstudent Operations Management en Logistics aan de TU Eindhoven, toen beide afgelopen vrijdag 24 november 2017 in het Aviodrome in Lelystad hun scripties moesten ‘pitchen’ voor de SLF Afstudeerprijs tijdens de 21ste editie van de Service Logistics Summit 2017.

Toepasbaarheid aantonen
Gedurende de pitch van vijf minuten trokken Boekema en Drent alles uit de kast om de jury en de bezoekers van de summit er van te overtuigen wat de relevantie van hun scriptie is waar het gaat om het wetenschappelijke gehalte, de innovativiteit, de toepasbaarheid en niet geheel onbelangrijk de service logistieke relevantie.

Reparatie reserveonderdelen versnellen
Drent vertelde tijdens zijn pitch hoe de Nederlandse Spoorwegen (NS) de reparatie van reserveonderdelen in de NS-repair shops versneld kan worden. In zijn betoog toonde de masterstudent aan de TU Eindhoven met verve aan dat dit proces versneld kan worden en dat dit in de praktijk kan leiden tot aanzienlijke kostenbesparingen.

Kostenbesparing van 37 procent
Voor zijn scriptie ontwikkelde Drent algoritmes, waarmee exact kan worden bepaald op welke wijze reserveonderdelen moeten worden aangeschaft, op welke onderhoudslocaties ze gelegd moeten worden en wanneer de reparatie van een bepaald onderdeel versneld moet worden. “In een praktijkcase bij de repairshop van NS in Tilburg is gebleken dat als mijn algoritme wordt toegepast er een aanzienlijke kostenbesparing mogelijk is van maximaal 37 procent.”

Algoritmes zijn openbaar
De uitkomsten van de scriptie van Drent zijn dusdanig goed dat NS nu aan het kijken zijn algoritmes organisatiebreed kunnen worden toegepast. “Bovendien heb ik mijn software pakket open source gemaakt waardoor de hele service logistiek community hiervan gebruik kan maken”, stelde Drent die op dit moment promotieonderzoek aan de Universiteit van Luxemburg.

Slijtage windmolen onderdelen
Floris Boekema ging tijdens zijn pitch in op welke wijze volgens hem het complexe onderhoud van offshore windmolens ‘revolutionair’ kan worden verbeterd. “De huidige windmolens zijn voorzien van dusdanig veel sensoren die heel nauwkeurig het slijtingspercentage kunnen meten van de draaiende onderdelen. Wat ik uit deze data heb kunnen opmaken, is dat bewegende onderdelen van een windmolen harder slijten als harder wordt gedraaid. Dat geldt overigens ook voor andere systemen als een lopende band of drijfas.”

Voordelen vertragen windmolen

Ook kwam Boekema tijdens zijn onderzoek tot het inzicht dat de productie van offshore windmolens zodanig is in te plannen dat het slijtingsproces kan worden beïnvloed. “Dit kan enorme gevolgen teweegbrengen. Door een windmolen trager te laten draaien, kan er niets kapot gaan voordat ie de onderhoudsperiode ingaat. Uit de resultaten van mijn onderzoek blijkt dat als de slijtingssnelheid zich zo ontwikkeld met de productiesnelheid, dat het vertragen van de windmolen snelheid heel veel voordelen met zich meebrengt.”

Win-win situatie creëren
Volgens de masterstudent ontstaat er daardoor een win-win situatie van minder onderhouds- en productiekosten van windmolens. “De toekomst van offshore windmolens ligt niet alleen in het plannen van de maintenance activiteiten maar tegelijk ook het productieproces. Dat zal namelijk uiteindelijk leiden tot significante kostenbesparingen.”

Innovatieve karakter scriptie
De scriptie van Boekema sprak dusdanig tot de verbeelding dat hij vrijdag de eerste prijs (een cheque van 1.000 euro, red.) kreeg uitgereikt door Thomas Kenbeek, de winnaar van 2016 en mede-jurylid van deze editie. Kenbeek prees de scripties van beide studenten voorafgaand aan de prijsuitreiking. Volgens Kenbeek was de scriptie van Boekema net iets beter dan die van Drent vanwege het innovatieve karakter van zijn onderzoek. Drent op zijn beurt oogstte lof voor het bovengemiddeld wetenschappelijk karakter van zijn scriptie.

Boekema is stagiair bij Picnic
Een carrière in de offshore windmolen industrie zit er overigens niet in voor de scriptieprijswinnaar. Aan dagvoorzitter Roelof Hemmen (BNR Nieuwsradio) verklapte Boekema dat hij voor zijn stage bij Picnic onderzoekt verricht naar de capaciteitsbepaling van een de distributiecentra van de online supermarkt. “Er gaat waarschijnlijk op een gegeven moment een congestie optreden in het pickproces en dat ben ik voor Picnic aan het simuleren.”

Geef de eerste reactie