Datagedreven Logistiek

Ijsexpress digitaliseert met dank aan MIT-Innovatiemakelaar

Vandaag de dag beschikken bedrijven over een enorme berg aan data. Dat is ontzettend waardevol, want als je hier slim mee omgaat, kun je patronen ontdekken en daardoor betere beslissingen nemen. Dat geldt ook voor IJsExpress uit Dordrecht. Dankzij een MIT-subsidie konden zij een data scientist in de armen nemen waardoor zij nu nóg beter kunnen inspelen op de wensen en behoeften van hun klanten.

Al meer dan 25 jaar distribueert IJsExpress de lekkerste ijsjes door het hele land. Hun werkwijze is daarbij anders dan je gewend bent van een traditionele groothandel. Els Groeneveld, General Manager bij IJsExpress, legt uit: “Bij een groothandel bestel je wat je nodig hebt. Wij doen dat anders. Bij ons bestellen klanten niet wat ze nodig hebben. Nee, wij gaan zélf naar de klant toe om te zien wat er nodig is. Dat doen we met onze rijdende winkels. Zo brengen we het ijs vanuit onze vriezer tot in jouw vriezer, en we schatten zelf in wanneer we weer moeten langskomen.”

Uitdagingen
Deze werkwijze is effectief, maar brengt ook de nodige uitdagingen met zich mee. Els:Het is voor ons essentieel dat we op het juiste moment bij onze klant zijn. Niet te vroeg, omdat er dan nog onvoldoende vraag is, maar ook niet te laat omdat de klant dan soms ‘nee’ moet verkopen.” Hier moest een oplossing voor zijn. Want als je al zo lang bestaat, en zoveel data in huis hebt, zou je het perfecte bezorgmoment dan niet gewoon kunnen voorspellen?

Data Scientist
“We hadden al eens nagedacht over het inhuren van een data scientist die ons hierbij zou kunnen helpen, maar vanwege de hoge kosten hebben we dit idee weer in de spreekwoordelijke ijskast gezet”, grapt Els. Om toch verder te kunnen klopte ze aan bij Ondernemersvereniging Evofenedex. Die wezen haar op de MIT-Innovatiemakelaar: een subsidie voor innovatieadviesdiensten. Een goede tip, want met een subsidie ter waarde van € 10.000 is het inhuren van een data scientist in één klap de helft goedkoper. Het aanvragen van de MIT-Innovatiemakelaar is bovendien heel eenvoudig, vertelt Els: “Je moet een omschrijving van je project indienen en een formulier opsturen. Dat is alles.”

Toekomst
De data scientist heeft al flinke stappen kunnen zetten, maar als het om innoveren gaat, ben je nooit klaar. Daar weten ze bij IJsExpress inmiddels alles van: “Op korte termijn willen we werken met een real time planning voor onze chauffeurs, afgestemd op het verkeer. Deze moet ervoor zorgen dat zij altijd de slimste routes rijden. Op de lange termijn zullen we moeten gaan inspelen op de krapte op de arbeidsmarkt. Daarom moeten we nóg meer gaan automatiseren en digitaliseren, zodat we alleen mensen hebben op de plekken waar zij onmisbaar zijn. En dan hebben we onlangs ook nog ons nieuwe concept ijsfeestje.nl gelanceerd. Genoeg te doen dus…!”

Ook een MIT-Innovatiemakelaar inschakelen?
Ben jij ook een mkb-ondernemer met een innovatief idee? Dien dan een aanvraag in voor een MIT-Innovatiemakelaar. De maximale subsidie per project bedraagt € 10.000 per mkb-ondernemer en de nieuwe regeling zal binnenkort van start gaan. Neem voor meer informatie vrijblijvend contact op via huijbregts@dinalog.nl.

 

Geef de eerste reactie