Cross Chain Collaboration Center (4C)

Impact van innovatie in containerlogistiek

“Onze verwachtingen zijn overtroffen”

Combi Terminal Twente B.V. (CTT) verlaadt en vervoert zeecontainers. Het overgrote deel van de containertransporten gebeurt over het water met de containerbinnenvaart  CTT biedt een complete intermodale transportoplossing en zet daar waar nodig ook wegvervoer in.  In het project SIEEG werkt de terminal samen met andere bedrijven aan een methode die de efficiency over de gehele logistieke keten van main ports verbetert.

Veiliger en efficiënter

“Naast een interoperabiliteitsprobleem kampt onze intermodale logistieke keten ook met weinig zichtbaarheid, omdat er weinig sensoren beschikbaar zijn”, vertelt Danny Otter, COO bij CTT. “Binnen het demonstratieproject SIEEG hebben we dit probleem geadresseerd en gecombineerd met een procesintegratie in de keten. Hierdoor zijn we in staat de keten veiliger en efficiënter te maken.” Hierdoor krijgen de verladers en ontvangers in het Twents logistieke cluster Port of Twente, een competitieve voorsprong  als ze via Rotterdam goederen laten afhandelen. Ook de wetenschap profiteert van SIEEG. Otter: “We hebben nu meer mogelijkheden voor de UTwente om onderzoek te doen met daadwerkelijke praktijkdata en te experimenteren met synchromodale oplossingen.”

24 uur per dag toegang

Informatie van de honderden nieuwe sensoren die het SIEEG project nu ontsloten heeft, geven partners in het project 24 uur per dag toegang tot relevante data over handling en het transport van goederen. Dit verbetert de efficiency over de gehele logistieke keten van main ports. “De openbare extended gate oplossing met een volledig geautomatiseerde gateafhandeling op de achterlandterminal zorgt voor extra veiligheid en snelheid in de operatie. Dit concept heeft ons nu al nieuwe klanten gebracht.”, vertelt Otter.

Bovendien controleert een visual gate met behulp van OCR technologie de inkomende en vertrekkende containers, en reguleren biometrische gegevens de toegang van chauffeurs tot het containerterrein.

Overtroffen

De verwachtingen van CTT zijn overtroffen.  “Voor het SIEEG project duurde het voor een vrachtwagen zo’n 15 minuten om alle veiligheids- en aanmeldingsprocedures te doorlopen, dat hebben we teruggebracht naar 65 seconden.” Hiermee kan CTT  ladingen veel gecontroleerder en veiliger door de keten heen laten bewegen. Eind 2012 mocht Combi Terminal Twente als eerste van 16 bedrijven een Lean & Grean Star in ontvangst nemen door een reductie van bijna 32 procent minder CO2 uitstoot, de doelstelling was 20 procent. “Een direct resultaat wat de SIEEG demonstrator mede mogelijk heeft gemaakt.”

Resultaat:

  • 32 procent minder CO2 uitstoot
  • Als eerste van 16 bedrijven een Lean & Grean Star
  • Doorlooptijd van aanmeld- en veiligheidsprocedures gereduceerd van 15 minuten naar 65 seconden

Project partners:

Combi Terminal Twente, Bolk Transport, Burger Logistics Services, MCS Meppel, Universiteit Twente

In gesprek met:

Danny Otter, Operations Manager bij CTT

 

Voor meer informatie, neem contact op met Sophie Zijp, zijp@dinalog.nl.

Geef de eerste reactie