Cross Chain Collaboration Center (4C)

Impact van innovatie In de zorglogistiek

“Eén bestelling was één levering. Nu combineren we de zaken.”
In gesprek met Jeroen Papen, Project Manager bij Huuskes

Huuskes is leverancier op het gebied van eten en drinken en biedt een uitgebreid assortiment aan vers, koelverse-, diepvries- en convenienceproducten en droge kruidenierswaren voor professionele grootverbruikers. Huuskes biedt daarbij een totaalpakket van productie en distributie; is eigen slager, poelier en groente- en fruitspecialist, snijdt zelf groente, vlees, kaas en vleeswaren, bereidt zelf maaltijden in moderne conveniencekeukens en bezorgt deze vervolgens met een eigen wagens bij (zorg)instellingen, horeca en cateringbedrijven.

In een pilot binnen het project Zorg voor Logistiek bundelt Huuskes in samenwerking met een externe maaltijdproducent goederen richting de eindklant. Hierbij worden gekoelde, op porselein geportioneerde maaltijden samengevoegd met door Huuskes geproduceerde en verpakte ingrediënten en (zorg)goederen van derden.

Maaltijdwagen

Maaltijden worden op een dienblad onder geïsoleerde deksels in een multifunctionele maaltijdwagen geschoven, evenals de bulkverpakkingen. Overige voedingsmiddelen worden, mits koeling noodzakelijk of op zijn minst niet schadelijk is, onderin de wagen geplaatst. Voor goederen die buiten de koeling moeten blijven wordt gebruik gemaakt van een gesloten kunststof box. In de pilot worden meerdere variaties gebruikt om tot de best werkbare oplossing te komen. Zorgmaterialen als medische disposables, handschoenen, poetskatoen, kopieerpapier, kantoorartikelen en incontinentiemateriaal kunnen in een open krat worden meegenomen. Ten slotte kunnen temperatuurgevoelige producten in een zwarte tempex box worden vervoerd.

Fijndistributie

Door de gesloten constructie en de kunststof beschermranden van de maaltijdwagen zijn de goederen voorzien van optimale bescherming op weg naar de eindgebruiker. Doordat de wagens voldoen aan alle Arbo-eisen kan deze door de klant eenvoudig worden gebruikt voor de fijndistributie binnen de locatie. Na de interne distributieronde kunnen de wagens ook voor retouren worden gebruikt. Bij de eerstvolgende levering neemt de transporteur de wagens retour naar de centrale reinigingsfaciliteit.

Minder vervoersbewegingen

Bundeling van goederenstromen draagt voor leveranciers bij aan een significante daling van het aantal gereden kilometers en zorgt voor een beperking van de CO2 uitstoot. Voor ontvangers wordt het aantal goederenontvangsten en bijbehorende ingangscontroles beperkt, waardoor de verstoring van het zorgproces tot een minimum wordt beperkt. Door de unieke opbouw en het robuuste karakter van de wagens, voorzien van meerdere zwenkwielen, zorgt deze voor een continu hoog gebruiksgemak in zorginstellingen en een minimale belasting voor de transporteur. De maatvoering van de wagens zorgt bovendien voor een optimale beladingsgraad van de vrachtwagen.

“Het aantal kilometers, ontvangsten en ingangscontroles is afgenomen en het gebruiksgemak is voor iedereen groot.”

 

Resultaat:

  • Maaltijdwagen is ontwikkeld ten behoeve van efficiënte gebundelde belevering van zorginstellingen.
  • Minder bewegingen bij zorginstellingen, zowel aan de deur als in huis, waardoor gemiddeld 2 fte intern geheralloceerd kan worden naar zorg als kerntaak.

 

 

 

Geef de eerste reactie