ICT & Informatievoorziening

Impact van innovatie in onderhoud van marineschepen

“Je hebt iemand nodig om je scherp te houden”
In gesprek met: Frans Boeije, assortimentsmanager bij het Commando der Zeestrijdkrachten (CZSK)

Veel bedrijven werken met standaard systemen waarbij de benodigde modellen om voorspellingen te kunnen doen ontbreken. Het gevolg is te kleine of te grote voorraden, en dus onnodige kosten.

In het demonstratieproject Planning Services vinden de betrokken partijen daarvoor een oplossing in de vorm van een samenwerkingsvorm op basis van een planningstool.  Bij De Directie Maritieme Instandhouding  van het Commando der Zeestrijdkrachten (CZSK) heeft dit demonstratieproject gezorgd voor een daling van de voorraadwaarde van 2,7 naar 2,4 miljoen euro.

Mogelijkheden

Gordian, de projectleider van Planning Services, zocht bedrijven bij wie zij de planningstool konden testen. “Wij stonden hier wel voor open”, vertelt Frans Boeije, assortimentsmanager. De Directie Maritieme Instandhouding van het CZSK zorgt voor het onderhoud en de herbevoorrading van de schepen en de walinrichtingen. “De pilot draaide voor iets minder dan 3.000 artikelen. Daarin zagen we al snel wat de mogelijkheden waren van de planningstool. De looptijd van 3 maanden was echter te kort om al concrete resultaten te zien.”

Verantwoording afleggen

Vanwege een reorganisatie moesten er drie mensen weg op de afdeling van Boeije. “We hebben ons capaciteitsprobleem toen tijdelijk opgelost door langer gebruik te maken van de mensen van Gordian  en de planningstool. Vanaf 1 augustus 2012 beheren zij zo’n 10.000 artikelen.” Boeije zag dat er met minder mensen eenzelfde aantal artikelen werd gepland en beheerd. “Er werd beter gemonitord en er werd verantwoording afgelegd over levertijden en voorraadwaardes.”

Strategische kijk

Gordian beheert niet alleen artikelen, maar is voor Boeije ook een waardevolle sparringpartner. “Zelf heb je op een gegeven moment een bepaalde bedrijfsblindheid. Dan heb je iemand nodig om je scherp te houden. Iemand die het grotere plaatje ziet, zeker voor beslissingen op lange termijn. Het is prettig dat er door Gordian meer tijd vrij komt voor een strategische kijk. In de waan van de dag is daar nou eenmaal niet altijd voldoende tijd voor.”

“We zagen al snel de mogelijkheden van de planningstool.”

 

Resultaat:

  • Daling van de voorraadwaarde van 2,7 naar 2,4 miljoen euro
  • Minder mensen nodig
  • Betere monitoring
  • Nieuwe dienstverlening

 

Geef de eerste reactie