Inspiratie: project Change Gear

“Dé plek om maatschappelijk impact te maken”
Rob Jansen, eigenaar/oprichter Chain Logistics over CHANGE GEAR

Chain Logistics biedt brede, internationale logistieke dienstverlening en is tot in haar haarvaten een sociale onderneming. Rob Jansen, eigenaar/ oprichter: “Wij bieden structureel werkkansen aan mensen die een extra zetje nodig hebben. En dat is ook precíes wat we samen met andere partners doen in de Learning community van het NWO-project CHANGE GEAR. Hierin halen we het beste uit mensen op een voor hen perfect passende plek in het arbeidsproces.”

Jansen: “Vanuit de Learning community willen we instroom bevorderen om mensen op te leiden en beter te maken en weer door te laten stromen naar andere bedrijven. Partners als gemeenten of het UWV leveren kandidaten aan. Gestimuleerd vanuit de Learning community kunnen zij vervolgens bij bedrijven rondkijken en ervaring opdoen, zoals bij mijn bedrijf Chain Logistics. We gaan samen ontdekken waar hun hart sneller van gaat kloppen. Alle aan de Learning community deelnemende bedrijven bieden deze werknemers allerlei werkkansen. Dit past ook heel goed bij het concept van een Leven Lang Ontwikkelen.”

Mensen beter maken
Jansen: “Raken ze bijvoorbeeld in mijn bedrijf enthousiast om chauffeur te worden? Dan geven we hen een betaalde stage met een opleiding. Of wij leiden een werknemer binnen Chain Logistics op en die gaat vervolgens bij een ander bedrijf aan de slag. We hebben hier een dame gehad die uiteindelijk koos voor werk in de catering in een ziekenhuis. Geen probleem! Daarmee gun je een ander bedrijf ook wat en ben je niet langer beperkt door het medewerkersplafond van je eigen bedrijf. Zo maak ik maatschappelijk veel breder impact. Want zo’n werknemer behouden we dan voor onze economische regio. In de Learning community vormen we, samen met alle andere deelnemers, een springplank om mensen beter te maken.”

Elkaar versterken
De Learning community is gemêleerd samengesteld: “Van bedrijven, TNO en universiteiten tot en met hogeschool Windesheim. Dus hebben we alle stakeholders aan tafel om hiervan écht een succes te maken. Twee jaar geleden hebben we de Maashorst Academy opgericht, een samenwerkingsverband van deelnemende bedrijven om samen met elkaar in één klas van elkaar te leren en een Leven Lang Ontwikkelen te stimuleren. Dus is ook Maashorst Academy een logische partner in deze Learning community. We ontwikkelen niet alleen nog meer passende werkplekken; onze deelname aan deze Learning community draagt ook bij aan onze uitstraling als aantrekkelijke werkgever.”

Kritische vragen
De rol van hogeschool Windesheim in de Learning community vindt Jansen belangrijk: “Ze stelden voortdurend kritische vragen aan de deelnemende bedrijven. Hoe werkt dat proces van instroom en doorstroom precies? En hoe kunnen bedrijven die nog niet deelnemen daar ook een succes van maken? Zij hebben uit onze input een procesflow gedestilleerd van hoe het huis van een Learning community in elkaar steekt, met alle succeselementen.”

Tips & Learnings

• Heb lef en probeer het gewoon. Je kunt er alleen maar beter van worden.
• Geef elkaar goede voorbeelden van succesverhalen op het vlak van instroom en doorstroom.
• Chain Logistics durfde open hiring aan en deelt daarvan binnen de Learning community de best practices.
• Smeed goede banden met je gemeente, UWV en soortgelijke partners. Hoe beter je relatie met hen, hoe meer je voor elkaar krijgt.

Bron: Human Capital Topsectoren
Geef de eerste reactie