Duurzaamheid

Leren van bedrijven die SCOR toepassen voor duurzame prestatieverbetering

Op dinsdag 22 november 2022 kwamen bedrijfsleven, onderzoek en onderwijs in Utrecht bij elkaar. De aanleiding was de update van het SCOR-model, maar deze werkconferentie stond vooral in het teken van het delen van kennis over prestatiemanagement op het gebied van circulariteit en duurzaamheid.

Dennis Vegter (NHL Stenden en Universiteit Twente) vertelde over de gloednieuwe Nederlandse toevoeging aan het SCOR model op het gebied van circulariteit en duurzaamheid, mede gefinancierd door TKI Dinalog in het project “Gebruik van prestatiemetingen in circulaire ketens”. Met deze toevoeging is SCOR een zeer bruikbare tool geworden om kosten, energie en materialen te besparen.  Daarnaast biedt SCOR nu de mogelijkheid om prestatieverbetering op het gebied van duurzaamheid te borgen in de organisatie.

Brink Industrial

Vervolgens volgde een interessant praktijkvoorbeeld. Frank van der Weide van Brink Industrial nam ons mee in hun toonaangevende circulaire strategie en de concrete invulling van deze strategie in de koppeling van diverse informatiesystemen. Met name op het gebied van afvalvermindering en efficiënt werken worden grote stappen gemaakt. Door het zelf ontwikkelen van diverse apps ontstaat realtime inzicht in de actuele stand van zaken in productie en kan er direct worden gereageerd op mogelijke afwijkingen. Op deze manier weet Brink Industrial een zeer innovatieve en geslaagde combinatie te maken van Industrie 4.0 en de circulaire economie: duurzamer werken is ook goed voor de bottomline van het bedrijf.

Dopple

Toen was het woord aan Christian den Herder van Dopple. Het bedrijf is klein en relatief onbekend, maar het is internationaal toonaangevend. Dopple kan zich roemen als de uitvinders van Bluetooth, headsets en smartwatches. Met een lifecycle assessment heeft het Drenthse bedrijf beter inzicht gekregen in de milieu-impact tijdens ieder proces van inkoop van componenten, productie, transport, gebruik tot en met eventueel hergebruik. Deze berekeningen hebben Dopple in staat gesteld om zeer gericht de duurzaamheid te verbeteren in de supply chain. Een inspirerend praktijkvoorbeeld hoe de combinatie van SCOR en lifecycle assessment tot duurzame prestatieverbetering leidt.

Aan de slag

Tot slot gingen alle deelnemers aan de slag om meer inzicht te krijgen in de voor de eigen organisatie meest geschikte volgende stap naar duurzame prestatieverbetering in hun situatie. Door de aanwezigheid van mensen uit de praktijk en het HBO was goed te zien dat

Geef de eerste reactie