Internationale studenten zoeken Nederlandse logistieke kennis

Nederlandse opleidingen zijn in trek bij buitenlandse studenten. Ook het hoge kennisniveau en goede aanbod aan opleidingen in de logistiek wordt erkend. Nuffic publiceerde onlangs de nieuwe cijfers over buitenlandse studenten aan de Nederlandse opleidingen in logistiek en supply chain management, aangeboden door universiteiten en hogescholen. Het percentage internationale studenten in deze programma’s zijn voor universitaire en hbo opleidingen respectievelijk 19,3% en 10,9%. Alhoewel iets minder dan vorig jaar, is dit met totaal 13,8% hoger dan gemiddeld in Nederland waar gemiddeld 11,4% buitenlandse studenten ingeschreven staan in het publiek hoger onderwijs. Nuffic bracht voor Dinalog ook specifiek de Nederlandse en internationale studenten aan logistieke opleidingen over de periode 2009-2016 in kaart in een dashboard.

Veel internationale studenten vinden na afronding van hun studie een baan op de Nederlandse arbeidsmarkt, met hun Nederlandse kennis over logistiek en internationaal netwerk van belang voor het internationaal opererende Nederlandse bedrijfsleven.

Nuffic en Dinalog geloven dat het uitgebreide alumni netwerk in het buitenland daar ook bij kan helpen; veel studenten keren terug naar hun land van herkomst met nog altijd goede herinneringen aan hun studietijd en met Nederlandse kennis in hun rugzak. Zij komen terecht op strategische posities in de logistieke sector en maakindustrie en overheid in die buitenlandse markt. Daarmee kunnen ze een brug slaan als belangrijke ambassadeurs van de Nederlandse logistiek EN als handelsrelatie van het Nederlands bedrijfsleven voor marktontwikkeling aldaar.

Nuffic ontwikkelt voor de topsector logistiek een Logistics Chapter van het Holland Alumni Network. Na de launch in Brazilië vinden ook Dutch Sector Dialogue netwerkactiviteiten plaats in bijvoorbeeld China en Rusland. Vrijdag 25 augustus wordt het chapter gelanceerd in Vietnam. Het doel van het Logistics Chapter is de relatie tussen deze logistieke alumni en de Nederlandse logistieke sector te behouden en hun kennis actueel te houden. Zo zijn deze logistieke Holland alumni ambassadeurs voor logistieke export.

Geef de eerste reactie